Στον τέταρτο, και τελευταίο γύρο θα κριθεί η εκλογή του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες που δεν κατάφεραν να εκλέξουν Πρόεδρο. Από τη μία ο Αντόνιο Ταγιάνι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με την υποστήριξη των Φιλελεύθερων μετά την απόσυρση του Γκι Φερχόφσταντ, και από την άλλη ο Τζάνι Πιτέλα των Σοσιαλιστών, έταιροι από την Ιταλία. 
 
Η τελική ψηφοφορία ξεκίνησε στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), ενώ το όνομα του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις 10.30.
 
Υπενθυμίζεται πως  υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου δήλωσαν επτά ευρωβουλευτές: ο Αντόνιο Ταγιάνι (ΕΛΚ, Ιταλία), ο Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές, Ιταλία), η Χέλγκα Στίβενς (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο), ο Γκι Φερχόφστατ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), η Ελεονόρα Φορέντσα (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ιταλία), ο Ζαν Λαμπέρτ (Πράσινοι, Βρετανία) και ο Λαουρέντιου Ρεμπέκα (Ευρώπη των Εθνών και την Ελευθερίας, Ρουμανία), ενώ υποψηφιότητα μπορούσαν να θέσουν και άλλοι ευρωβουλευτές πριν από κάθε ψηφοφορία.
 
Στις προηγούμενες τρεις ψηφοφορίες, κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία.
 
Στον τρίτο γύρο, παρά τη συμμαχία τοιυ ΕΛΚ με του Φιλελεύθερους, ο Ταγιάνι κατάφερε να συγκεντρώσει 291 ψήφους, ενώ ο Πιτέλα 199.

Νωρίτερα, στον δεύτερο γύρο, επικράτησε και πάλι ο Ταγιάνι με τον Πιτέλα να τον ακολουθεί.

Νικητής του πρώτου γύρου ο Αντόνιο Ταγιάνι

Με 247 ψήφους έναντι των 183 που πήρε ο Τζιάνι Πιτέλα ο Αντόνιο Ταγιάνι βγήκε πρώτος στον πρώτο γύρο μυστικών ψηφοφοριών για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου. Αμέσως μετά από τον Τ.Πιτέλα είναι η Χ.Στίβενς με 77 και ο Ζ.Λαμπέρτ με 56.


Ο Γκι Φερχόφσταντ απέσυρε την υποψηφιότητά του

Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκι Φέρχοφστατ απέσυρε την υποψηφιότητά του ανοίγοντας τον δρόμο για μία συμμαχία της ομάδας του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπέρ του υποψήφιου Αντόνιο Ταγιάνι. «Εδώ και λίγα λεπτά, ο κ. Φέρχοφστατ μου ανακοίνωσε ότι απέσυρε την υποψηφιότητα που είχε προηγουμένως αναγγείλει», ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς προς το Ημικύκλιο στο Στρασβούργο.

Συμμαχία Λαϊκού Κόμματος και Φιλελευθέρων υπέρ Ταγιάνι

Την ώρα που η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι κατέληξαν σε συμφωνία για στήριξη της υποψηφιότητας του Αντόνιο Ταγιάνι.
Διαβάστε επίσης
 
Με αναρτήσεις τους στο twitter, οι Μάνφρεντ Βέμπερ και Γκι Φέρχοφσταντ, επικεφαλής των δύο ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντίστοιχα, ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού για την αναμόρφωση της Ευρώπης.

«Ως μέρος της πολιτικής συμφωνίας και οι δύο ομάδες θα στηρίξουν τον Αντόνιο Ταγιάνι για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου», ανέφερε ο Φέρχοφσταντ και πρόσθεσε ότι πρόκειται «για το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού που θα μεταρρυθμίσει και θα ενισχύσει την Ε.Ε., κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο». «Με τον Τραμπ, τον Πούτιν και με πολλές άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, το κλειδί είναι να συνεργαστούμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ένωσή μας», συμπλήρωσε.