Κορυφαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτηρίζουν τον Ν.Τραμπ ως απρόβλεπτο, ενώ προσθέτουν ότι ανεξάρτητα από τις όποιες πομπώδεις δηλώσεις και προαναγγελίες, θα πρέπει να περιμένει κανείς τα πρώτα ουσιαστικά δείγματα γραφής του. Όπως λένε, πολλά από αυτά που σήμερα υποστηρίζει ότι θα κάνει ο Τραμπ, δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.

Για το θέμα τοποθετήθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση παραδέχθηκε καταρχήν ότι η Γερμανία και η Ευρώπη εν γένει βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιες προκλήσεις, τις οποίες και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν. Ο Β. Σόιμπλε δεν φάνηκε πάντως να δίνει ιδιαίτερη σημασία στις απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών σε γερμανικά προϊόντα.

«Όποιος ποντάρει στην οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να επενδύσει στο ελεύθερο εμπόριο και όχι στον προστατευτισμό», είπε μιλώντας στο «Ηeute-journal» του ZDF, προσθέτοντας ότι στο παγκόσμιο εμπόριο υπάρχουν διεθνείς κανόνες και συμφωνίες, οι οποίες δεν αμφισβητούνται «(…) ούτε από μια νέα αμερικανική κυβέρνηση».

Αλλά και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι το Βερολίνο περιμένει καταρχήν την ορκωμοσία του Τραμπ και στη συνέχεια θα επιδιώξει να συνεργαστεί μαζί του στενά.