Σε άλλο επίπεδο περνάει η διαπραγμάτευση του Κυπριακού από την Τετάρτη, καθώς αναλαμβάνουν οι εμπειρογνώμονες την συνέχεια της συζήτησης για τα θέματα ασφαλείας και εγγυήσεων, που θεωρούνται τα σημαντικότερα καθώς και ο «πυρήνας του προβλήματος», όπως τα χαρακτήρισε ο Ν.Κοτζιάς. Την πρώτη ημέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει παρουσίαση των θέσεων των δύο πλευρών.
 
Η αντιπροσωπεία της ελληνοκυπριακής πλευράς αποτελείται από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Τουμάζο Τσελεπή, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, τον αντισυνταγματάρχη Νεόφυτο Παχουλίδη, ο οποίος υπηρετεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον πανεπιστημιακό Άρη Κωνσταντινίδη, τον διπλωμάτη Παντελή Παντελίδη, καθώς και δύο διπλωμάτες που υπηρετούν στο γραφείο του διαπραγματευτή. 

Της τουρκικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Μουχτάρ Γκιουν. Επικεφαλής της πενταμελούς τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας θα είναι ο διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, ενώ σε αυτήν θα συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.

 

Ελπίδα του Αναστασιάδη ενόψει της έναρξης των διαβουλεύσεων

Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επιδείξει πολιτική βούληση «για να ξεπεραστεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα», όπως χαρακτηριστικά είπε, εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε: «Θέλω να ελπίζω ότι μέσα από το διάλογο, που ξεκινά, θα υπάρξουν εκείνες οι μορφές προτάσεων, που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα».

Ο Ν.Αναστασιάδης δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία είναι απόλυτα προετοιμασμένη για το Μον Πελαράν, και «απολύτως συντονισμένη με την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία έχουμε καθημερινή επαφή».

Κοτζιάς: Οι προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό θα φανούν στο θέμα των εγγυήσεων


«Το πόσο η Τουρκία επιθυμεί λύση θα το δείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». «Ξέρω- με την πείρα που έχω από διαπραγματεύσεις εδώ και δεκαετίες και την όποια γνώση έχω συσσωρεύσει και στο αντικείμενο που λέγεται Κύπρος-  ότι εάν κάποιος θέλει λύση θα το δείξει όταν θα συζητηθεί ο πυρήνας του προβλήματος. Εάν κάποιος δεν θέλει λύση ίσως να μην αφήσει τις συζητήσεις να φτάσουν σε αυτό το σημείο ώστε να μη δείξει τις πραγματικές του προθέσεις. Εμείς θα φτάσουμε και η Τουρκία πρέπει να δείξει τις πραγματικές της προθέσεις. Θέλει μία λύση ή θέλει κάλυψη νομιμότητας για τις παράνομες πράξεις της;» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο EURONEWS, ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απέκλεισε την κατάργηση των εγγυήσεων.

Οι εγγυήσεις είναι ο πυρήνας του κυπριακού ζητήματος 

 
«Αυτό το θέμα, δηλαδή οι εγγυήσεις, τα παρεμβατικά δικαιώματα και η παραμονή του στρατού είναι ο πυρήνας του κυπριακού ζητήματος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Και είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει τη λύση του Κυπριακού και ανάμεσα σε άλλα, αυτό πρέπει να σημαίνει το μάξιμουμ των δικαιωμάτων για τους Τουρκοκυπρίους και το μάξιμουμ του αισθήματος της ασφάλειας για τους Ελληνοκυπρίους. Δηλαδή να φύγουν τα στρατεύματα. Δεν αρέσει σε πολλούς αυτό και γι αυτό κάθε φορά που υπάρχει μια συνάντηση για την Κύπρο κατηγορούν εμένα που εκπροσωπώ αυτή τη γραμμή που είναι η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης σε συνεννόηση με τους Κυπρίους», τόνισε ο Ν. Κοτζιάς.


Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Γιουνκέρ και Γκουτέρες για το Κυπριακό

 
Tηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη νέα φάση της διαπραγμάτευσης στην οποία μπαίνει η Διάσκεψη της Γενεύης.

Ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα τόνισε ότι είναι υπέρ μιας λύσης με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, που θα είναι προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, και της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.