Τα στελέχη του κόμματος HDP κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για καθοδήγηση τρομοκρατικής ομάδα, για προπαγάνδα, για διατάραξη της εθνικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.
 
Η εισαγγελία του Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολική Τουρκία), ζήτησε εξάλλου να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 83 ετών στη Φιντέν Γιουκσεντάγ, η οποία συμπροεδρεύει με τον Ντεμιρτάς, στο HDP. Οι δύο ηγέτες είχαν συλληφθεί το Νοέμβρη, μαζί με άλλους 10 βουλευτές του κόμματος, η ασυλία των οποίων είχε αρθεί.

Οι κατηγορίες που αποδόθηκαν από τον εισαγγελέα είναι ίδιες για τον Σ.Ντεμιρτάς και για την Φ.Γιουκσεντάγ, εξαιτίας μίας ομιλίας που είχε κάνει η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2015, που αναφέρθηκε στους νεκρούς του PKK ως «μάρτυρες».


Τα δύο στελέχη κατηγορούνται ότι ανήκουν στο PKK ή ότι το υποστηρίζουν. Το HDP, ωστόσο, ανέκαθεν αρνούνταν κατηγορηματικά ότι είναι μια πολιτική βιτρίνα για το PKK. Ο Ντεμιρτάς υποστηρίζει πως τιμωρείται επειδή αντιτάχθηκε στο σχέδιο του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει σε προεδρικό το τουρκικό πολίτευμα.