Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε την Τετάρτη στο Νταβός ότι οι εξελίξεις υποχρεώνουν τον θεσμό του οποίου ηγείται να λαμβάνει υπόψη του τις ανισότητες, μετά το Brexit και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.
 
Παράλληλα, η Γαλλίδα δήλωσε πως οι κυβερνητικές και τραπεζικές αρχές σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να ακούσουν τα αιτήματα των πολιτών και να εφαρμόσουν τις «κατάλληλες πολιτικές» που θα βοηθήσουν τις πολίτες. Επιμένει για την ανάγκη υλοποίησης των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. 
 
Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, «οι οικονομολόγοι υπέστησαν μια ισχυρή ήττα, ιδιαίτερα αυτοί που έλεγαν πως δεν είναι δική τους δουλειά να σκεφτούν (για τις ανισότητες)».
 
Η ίδια πρόσθεσε πως το ίδιο συμβαίνει και στους κόλπους του ΔΝΤ, αλλά ο θεσμός του οποίου ηγείται «υποχρεώθηκε τώρα να λαμβάνει υπόψη του τη σημασία της ανισότητας και επίσης τη σημασία που έχει η μελέτη της ανισότητας και των απαντήσεων που μπορούν να δοθούν σ' αυτή».
 
Μετά το Brexit και τη νίκη του Τραμπ, οι ανισότητες και κυρίως η απώλεια της στήριξης των μεσαίων τάξεων στις ανεπτυγμένες οικονομίες αποτελούν ένα από τα κύρια θέματα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
 
Επιπροσθέτως, η Λαγκάρντ υποστήριξε πως τώρα «είναι η ώρα να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες πολιτικές προκειμένου να βοηθήσουμε την ανάπτυξη και τους πολίτες», ενώ δήλωσε «δυσαρεστημένη» για την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα.
 
Όπως εκτίμησε η αυξανόμενη οικονομική ανισότητα αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια επίτευξης βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης και λειτουργεί αντιπαραγωγικά και αυτός είναι ο λόγος που «χρειαζόμαστε ισχυρότερους μηχανισμούς αναδιανομής. Παράλληλα, επανέλαβε πως είναι ανάγκη να συνεχίζουν να υλοποιούνται παγκοσμίως διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.