Κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση για το αγροτικό ζήτημα στη Βουλή, ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε πως την προηγούμενη κυβέρνηση την έριξε «η οργή του λαού» και θα πρέπει να σταματήσουν τα σενάρια περί ανάπτυξης το 2015, σε περίπτωση που δεν είχαν γίνει εκλογές.

Παράλληλα, κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «μην υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε «το ότι σας στηρίζουν απροκάλυπτα σήμερα τα ίδια συμφέροντα, που σας στήριζαν όταν ήσασταν στην κυβέρνηση για να τους στηρίζετε και εσείς, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να ελέγξετε και την νοημοσύνη των πολιτών».

«Σιγά τα αίματα»

Αναφερόμενος σε δήλωση του αρχηγού της ΝΔ προ ολίγων ημερών ότι θα προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις ως κυβέρνηση, τόνισε: «Κύριε Μητσοτάκη, σιγά τα αίματα! Μην είστε τόσο σκληρός απέναντι στους θεσμούς, σιγά τις μονομερείς αποφάσεις!» και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για τη στάση που τήρηση στην εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων, τα Χριστούγεννα του 2016.

Τον κάλεσε να αποκαλύψει από ποιες δαπάνες θα κάνει περικοπή και από ποια κονδύλια θα καλύψει τη μείωση της φορολογίας που εξαγγέλλει και τον κατηγόρησε για επίθεση στους εργαζόμενους. «Στήνετε το πολιτικό σας αφήγημα για να προχωρήσετε σε απολύσεις και σε πρωτοφανή επίθεση στους εργαζόμενους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

Τέλος, τον κάλεσε να απαντήσει στο αν «θα είναι και για δεύτερη φορά αντίθετος στο να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να προχωρήσει η αδειοδότηση», σημειώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ, λέει ότι ο νόμος ισχύει.

«Να σταματήσει η επιθετική ρητορική της Τουρκίας»

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, δήλωσε ότι η Ελλάδα κινείται σταθερά με την ελληνοκυπριακή πλευρά προς την εξεύρεση μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης, παρά τη ρητορική της Τουρκίας, την οποία κάλεσε να σταματήσει να είναι «επιθετική» και να προσπαθήσει να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

«Η διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται σε τεχνικό, διπλωματικό επίπεδο. Η κυβέρνηση συνεχίζει σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κύπρου και τον κ. Αναστασιάδη μία σκληρή και επίμονη προσπάθεια ώστε να βρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις και με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο»

Τέλος, εκτίμησε ότι υπάρχουν σημαντικές  πιθανότητες για εξεύρεση λύσης«Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κλίμα συνεννόησης και στο εσωτερικό – και αυτό επετεύχθη – αλλά και στο εξωτερικό και να παίξουμε εποικοδομητικό ρόλο χωρίς να υποχωρούμε από τις δίκαιες θέσεις μας. Οι μέχρις στιγμής εξελίξεις, χωρίς να έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουμε ορατή μία λύση, είναι σημαντικές».