της Νάντιας Ρουμπου

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα, και η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, προκειμένου να συμβάλλουν στον διάλογο που έχει ξεκινήσει για το θέμα της φοίτησης παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα σχολεία του Περάματος.

Τη στιγμή που ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, πήρε το λόγο αρκετοί γονείς ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες κατηγορώντας τον για αυταρχισμό στον τρόπο με τον οποίο έλαβε την απόφαση για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων. Μερίδα πολιτών αντέδρασε έντονα και στην αναφορά του κ.Λαγουδάκη στην Χρυσή Αυγή επισημαίνοντας ότι η διαφωνία τους στη φοίτηση των προσφυγόπουλων δεν συνιστά ταύτιση με την Χρυσή Αυγή.

Σημειώνεται ότι, ο Δήμος Περάματος με αφορμή τους τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής στο δημοτικό σχολείο Ικονίου, εξέδωσε ανακοίνωσή που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι προπηλακισμοί, οι εκφοβισμοί και τραμπουκισμοί  έχουν ξεπεράσει κάθε μέτρο ρατσισμού και ξενοφοβίας, προσβάλλοντας κάθε έννοια πολιτισμού και δεν θα γίνει ανεκτή στην πόλη μας».

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζεται η επίθεση της Χρυσής Αυγής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος. Στο ψήφισμα γίνεται αναφορά στην «υπόδικη «Χρυσή Αυγή»» που «είναι μια εγκληματική, φασιστική οργάνωση, πρέπει να απομονωθεί, να τιμωρηθεί, το συντομότερο δυνατό για τα εγκλήματά της, για να σταματήσει οριστικά να δηλητηριάζει συστηματικά, την κοινωνία και ειδικά τη νεολαία μας με τις φασιστικές ναζιστικές ιδέες και πρακτικές».

Στο ψήφισμα καλούνται εκπαιδευτικοί, γονείς και όλοι οι δημότες «να αγκαλιάσουν τα κατατρεγμένα εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου, προσφυγόπουλα. Να απομονώσουν τις ρατσιστικές ξενοφοβικές κραυγές».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος, μετά την εισβολή και την επίθεση των χρυσαυγιτών στο Δημοτικό Σχολείο του Ικονίου στο Πέραμα, με την οποία στέκεται στο πλευρό των προσφυγόπουλων και καλεί τους γονείς να τα υποδεχτούν και να τα αγκαλιάσουν.

Η Ένωση βρισκόταν παρούσα στο δημοτικό συμβούλιο και τοποθετήθηκε μέσω της εκπρόσωπου της, Καλαιτζή Ειρήνη, η οποία έκανε κάλεσμα για καλωσόρισμα των προσφυγόπουλων ενώ τόνισε ότι είναι «κατατρεγμένα ανήλικα παιδιά» και δεν πρέπει να γίνονται «φταίχτες των προβλημάτων μας».

Κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε ενημέρωση από εμπειρογνώμονες του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων ενώ στην συνέχεια απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους γονείς σχετικά με το θέμα.