Η Σενεγάλη ηγείται της στρατιωτικής επιχείρησης και υποστηρίζεται επίσης από τη Νιγηρία και την Γκάνα.

H Σενεγάλη έχει δώσει προθεσμία μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα (2 π.μ. ώρα Ελλάδας) στον πρόεδρο της Γκάμπια, Τζάμε, για να παραιτηθεί και να παραδώσει τα ηνία στον Αντάμα Μπάροου, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου.

Ο Τζαμέ έλαβε την εξουσία  το 1994 μετά από πραξικόπημα και έκτοτε κυβερνά τη χώρα.

Η Τετάρτη, θα ήταν θεωρητικά η τελευταία του μέρα στην προεδρική θέση αλλά το κοινοβούλιο του χορήγησε ακόμα ένα τρίμηνο στο συγκεκριμένο πόστο.

Τουλάχιστον 26.000 πολίτες της Γκάμπια εγκατέλειψαν τη χώρα την τελευταία εβδομάδα, αναζητώντας καταφύγιο στη Σενεγάλη ενώ χιλιάδες τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία αναγκάστηκαν να φύγουν εσπευσμένα από το μικρό δυτικο-αφρικανικό κράτος. Μία από τις ελάχιστες ανταποκρίτριες που κατάφεραν να βρίσκονται εκεί, η Patricia Huon, δήλωσε στο FRANCE 24 ότι «Στην πρωτεύουσα Μπανζούλ, οι δρόμοι είναι σχεδόν ερημωμένοι, τα μαγαζιά στην αγορά είναι κλειστά και ο κόσμος πολύ ανήσυχος».

Γιατί η Σενεγάλη, όμως, θέλει να ηγηθεί;

Η Ecowas (Economic Community of West African States), Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής, εξουσιοδότησε τη Σενεγάλη γιατί σχεδόν περικλείει όλη την επικράτεια της Γκάμπια, ενώ ο Col Abdou Ndiaye, εκπρόσωπος του σενεγαλέζικου στρατού, δήλωσε ότι η Ecowas αποφάσισε ως προς την προθεσμία.

«Οι δυνάμεις της Ecowas είναι έτοιμες να παρέμβουν αν χρειαστεί, μετά τα μεσάνυχτα, αν δεν μπορέσουμε να βρούμε μια διπλωματική λύση στην κρίση της Γκάμπια» είπε ο Ndiaye.

Η Ecowas ζήτησε την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να χρησιμοποιήσει «όλα τα απαραίτητα μέσα» προκειμένου να απομακρύνουν τον πρόεδρο Τζαμέ.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γκάμπια μετρούν μόνο 2.500 στρατεύματα, και είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος πώς θα καταφέρουν να νικήσουν τις αντίπαλες δυνάμεις, λέει ο ανταποκριτής του BBC Tomi Oladipo.

Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια προσφυγική κρίση;

Τουλάχιστον 26.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει από τη Γκάμπια από τη Δευτέρα το βράδυ, με τους περισσότερους που περνάνε τα σύνορα προς τη Σενεγάλη να είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ όλοι οι ντόπιοι είναι φοβισμένοι και δεν έχουν ιδέα τι μπορεί τελικά να συμβεί.

Η Γκάμπια, των δύο εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί δημοφιλή προορισμό για Βρετανούς και Ολλανδούς τουρίστες, ενώ οι πολίτες της είναι φτωχοί και παραπονούνται για πολιτική καταπίεση, σύμφωνα με το BBC. Πολλοί, συμπεριλαμβανομένης και της τερματοφύλακα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών, έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.

Γιατί ο Τζαμέ αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία;

Ο Τζαμέ ισχυρίζεται ότι υπήρξε νοθεία στην εκλογική διαδικασία του Δεκεμβρίου και λάθη εκ μέρους της εκλογικής επιτροπής. Η εν λόγω επιτροπή παραδέχτηκε ότι κάποια από τα αποτελέσματα είχαν λάθη, όπως δημοσιεύτηκαν αρχικά, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Μπάροου ήταν ο νικητής.

Ο Τζαμέ επέμεινε ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι να διενεργηθούν νέες εκλογές.

Η ΗΠΑ προέτρεψαν τον Τζαμέ να παραδώσει την εξουσία ειρηνικά στον Μπάροου την Πέμπτη, «προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες της Γκάμπια από ένα πιθανό χάος».

Με πληροφορίες από το BBC και το FRANCE 24