Αποφασισμένος να παρέμβει στον δημόσιο διάλογο στην περίπτωση που «οι βασικές μας αξίες κινδυνεύουν» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν και επίσημα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, για να αναλάβει ο νέος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
 
Ο Ομπάμα, πολιτικός του Δημοκρατικού Κόμματος ο οποίος έγραψε ιστορία το 2008 όταν εκλέχθηκε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Αμερικής, έχει επαναλάβει πολλές φορές την παρατήρηση ότι εκτιμά το παράδειγμα του προκατόχου του, ρεπουμπλικανού Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο οποίος αρνείται συστηματικά να εκφέρει δημόσια γνώμη για τις απόψεις του από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο.
 
Ωστόσο ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν κάποια θέματα για τα οποία δεν θα διστάσει να εκφέρει γνώμη: θέματα «όπου πιστεύω ότι οι βασικές μας αξίες κινδυνεύουν», όπως τα εμπόδια πρόσβασης των ψηφοφόρων στις κάλπες, «θεσμικές προσπάθειες να καταπνιγεί η αντίθεση γνώμης ή ο τύπος» και κάθε προσπάθεια να απελαθούν παράτυποι μετανάστες τους οποίους έφεραν οι οικογένειές τους στην Αμερική ως παιδιά.
 
Το 2012, ο αμερικανός πρόεδρος είχε πει ότι η κυβέρνησή του θα επιτρέψει σε άτομα που είχαν έρθει παράνομα στις ΗΠΑ με τους γονείς τους να παραμείνουν στη χώρα με προσωρινές άδειες που θα τους επιτρέψουν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε αμερικανικά πανεπιστήμια και να εργαστούν, το οποίο καλύπτεται από ένα από τα προεδρικά διατάγματα που εξέδωσε και που σκοπεύει να ακυρώσει ο Τραμπ.
 
«Η ιδέα ότι θα τιμωρήσουμε αυτά τα παιδιά απλώς αυθαίρετα ή λόγω πολιτικής, όταν δεν έκαναν κάτι λάθος τα ίδια, νομίζω ότι είναι κάτι για το οποίο θα άξιζε να εκφέρω γνώμη δημόσια» είπε ο Ομπάμα.
 

Υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις του μέχρι τέλους

 
«Ένιωσα πως, υπό τις παρούσες περιστάσεις, το να μειώσω την ποινή της ήταν σωστό» δήλωσε ο Ομπάμα σχετικά με την απόφασή του να μειώσει την ποινή της Τσέλσι Μάνιγνκ, της πληροφοριοδότριας των Wikileaks, υπεύθυνης για τη διαρροή χιλιάδων σημαντικών εγγράφων.
 
«Η δικαιοσύνη αποδόθηκε» υποστήριξε, τονίζοντας πως ο καιρός που πέρασε η Μάνινγκ στη φυλακή ήταν αρκετός, και αναντίστοιχος σε σχέση με αυτόν που πέρασαν άλλοι πληροφοριοδότες.
 
«Έκανα ό,τι μπορούσα για να ενθαρρύνω τη Ρωσία να είναι ένα δημιουργικό μέλος της παγκόσμιας κοινότητας. Όταν ο πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε μια αντιαμερικανική ρητορική και θεώρησε πως ό,τι κάνουμε είναι κακό για την Ρωσία, τότε μας επιστρέφει σε ψυχροπολεμικές τακτικές και κάνει τις διμερείς μας σχέσεις πιο δύσκολες. Η Ρωσία συνεχίζει να κατέχει ουκρανικό έδαφος και τους έχω προειδοποιήσει πως όταν σταματήσουν αυτή την ανάμιξη θα αρθούν οι κυρώσεις. Ας μην μπερδεύουμε τις συγκεκριμένες κυρώσεις με ένα σωρό άλλα διμερή θέματα. Στο θέμα των πυρηνικών εξοπλισμών, στην αρχή της θητείας μου διαπραγματευτήκαμε την συμφωνία START IIΙ και μειώσαμε τα πυρηνικά μας οπλοστάσια. Ήμουν μάλιστα πρόθυμος να προχωρήσω και σε μεγαλύτερες μειώσεις και το είχα πει στον Πούτιν» υπογράμμισε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.
 

Αγωνία για Παλαιστινιακό

 
Μεγάλους κινδύνους για το Ισραήλ, και μία άσχημη κατάσταση για τους Παλαιστίνιους, διαπίστωσε ο Ομπάμα σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, γεγονός που με τη σειρά του αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της ίδιας της Αμερικής.
 
Ο Μπ. Ομπάμα τόνισε την ανάγκη να δοθεί λύση, υποστηρίζοντας τη θέση της δημιουργίας δύο κρατών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι εκατομμύρια άνθρωποι.
 
«Συνεχίζω να είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για το Παλαιστινιακό ζήτημα, καθώς το status quo δεν μπορεί να διατηρηθεί. Είναι επικίνδυνο για το Ισραήλ, κακό για τους Παλαιστινίους, την ευρύτερη περιοχή αλλά και για την ασφάλεια των ΗΠΑ», τόνισε αρχικά και πρόσθεσε πως στο ξεκίνημα της θητείας του ήταν έτοιμος να κάνει τα πάντα για να ενθαρρύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες. «Τελικά αυτό που ήταν από πάντα ξεκάθαρο είναι πως δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τα δύο μέρη να καταλήξουν σε μια συμφωνία» είπε, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διευκολύνουν την ειρηνευτική διαδικασία και να προσφέρουν μια πλατφόρμα διαλόγου.
 

Στροφή στην οικογένεια

 
Όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια Ομπάμα θα εξακολουθήσει να κατοικεί στην Ουάσιγκτον, όπου η μικρότερη κόρη Σάσα, 15, τελειώνει το γυμνάσιο. Η Μαλία, 18, έχει μπει στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αλλά δεν θα ξεκινήσει τα μαθήματα φέτος.
 
Ο πρόεδρος και η σύζυγός του, Μισέλ Ομπάμα, είχαν μεγάλη προεκλογική προσπάθεια πέρσι υπέρ της υποψήφιας των δημοκρατικών για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον. Η πρώτη κυρία υποστήριξε σθεναρά την Κλίντον, την πρώτη υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης του συζύγου της, ιδιαίτερα μετά από τη διαρροή μιας μαγνητοφωνημένης συνομιλίας του Τραμπ ο οποίος μιλάει ανοιχτά για “χούφτωμα” γυναικών.
 
Ο Ομπάμα είπε ότι οι κόρες του δεν μεμψιμοιρούν για την εκλογική ήττα της Κλίντον, ούτε ένιωσαν κυνισμό. “Ήταν απογοητευμένες. Έδωσαν προσοχή σε ό,τι είπε η μητέρα τους στην προεκλογική εκστρατεία και το πίστεψαν γιατί ήταν συνεπές με αυτά που έχουμε προσπαθήσει να τους μάθουμε στο σπίτι”, είπε ο Ομπάμα.
 
«Αυτό όμως που έχουμε επίσης προσπαθήσει να τους μάθουμε είναι η προσαρμοστικότητα, και προσπαθήσαμε να τους μάθουμε να ελπίζουν, και ότι το μόνο πράγμα που αποτελεί την συντέλεια του κόσμου, είναι η συντέλεια του κόσμου (καθεαυτή)», πρόσθεσε.
 
Παρομοίως, ο απερχόμενος πρόεδρος έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει το προσωπικό του και άλλους για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, με τον συνήθη ψύχραιμο και νηφάλιο τρόπο του.
 
«Αυτό δεν είναι μόνο λόγω του 'No Drama Obama', είναι κάτι που πιστεύω πραγματικά», είπε, αναφερόμενος σε μία έκφραση που χρησιμοποιεί ο τύπος («Ομπάμα χωρίς δράμα»). «Κατά βάθος όμως, πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά», συμπλήρωσε.