Οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών ξεκίνησαν την Τετάρτη στο ελβετικό θέρετρο, σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Γενεύη και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσουν μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου. Των συναντήσεων προεδρεύουν τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ στο τραπέζι κάθεται εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και των εμπλεκόμενων γίνονται σε επίπεδο ερωτήσεων και απαντήσεων, με στόχο την διαμόρφωση ενός κοινού εγγράφου.
 
Το γεγονός επιβεβαιώνει και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, που τόνισε πως στόχος είναι η ετοιμασία ενός κειμένου εργασίας που θα επιτρέψει τη συνέχιση της Διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο, με «θετικές προοπτικές για κατάληξη».
 
Πάντως, το αποτέλεσμα της διαβούλευσης θα καταγραφεί σε έγγραφο των Ηνωμένων ΕΘνών, με στόχο να κωδικοποιηθούν πιθανές συγκλίσεις, και να εντοπιστούν επίσης τα σημεία πλήρους διαφωνίας.
 
Σύμφωνα πάντως με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, θεωρείται δύσκολο να επιτευθεί τέτοια συμφωνία, καθώς από την πρώτη ημέρα των διαβουλεύσεων κρίνεται πως οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν ίδιες, με την διάσταση απόψεων να εντοπίζεται τόσο σε επίπεδο εγγυήσεων, όσο και των στρατευμάτων.
 
Την δυσκολία συμφωνία περιγράφουν και οι δηλώσεις που έγιναν την Τετάρτη από την τουρκική πλευρά, τόσο από τον κατοχικό ηγέτη, όσο και από το περιβάλλον του προέδρου Ερντογάν.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε την Τετάρτη πως χωρίς εγγυήσεις δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, αφήνοντας στον αέρα τις συνεχιζόμενες συζητήσεις. Σε πολεμικό τόνο ήταν οι δηλώσεις του συμβούλου του Τούρκου προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ, που τόνισε πως όποιος θέλει την Κύπρο θα πρέπει να δώσει το αίμα του.
 
«Πώς πήραμε πίσω την Κύπρο; Με το αίμα που έχυσαν οι ήρωές μας την πήραμε» δήλωσε ο Μπουλούτ, και πρόσθεσε πως «αν κάποιος θελήσει να πάρει την Κύπρο, ο μόνος τρόπος είναι να δώσει το αίμα του για κάθε εκατοστό γης».
 

Συντονισμός Αθήνας- Λευκωσίας

 
Είμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση, τόσο όσον αφορά θέματα διαδικασίας, αλλά περισσότερο θέματα ουσίας δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Στον ίδιο τόνο ήταν το μήνυμα που απέστειλε την Τρίτη και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επιχειρώντας να απαντήσει στα σενάρια που έκαναν λόγο για κακές σχέσεις με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
 
Παράλληλα, ο Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε την Τετάρτη με τον απερχόμενο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε μια επικοινωνία η οποία ήταν μάλλον εθιμοτυπική, μία ημέρα πριν την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.