«Το σύστημα είναι ‘’οριζόντιο’’ και αφορά σε όλους. Το σύστημα που θεωρείται δίκαιο για κάποιον, δεν είναι δίκαιο για κάποιον άλλο. Αυτή είναι η ομορφιά των διαπραγματεύσεων σε πολυμερές επίπεδο –προσπαθείς να επιτύχεις μια ισορροπία- η ισορροπία δεν είναι ποτέ τέλεια για όλους», υπογράμμισε ο Azevêdo μιλώντας στο CNBC, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο γενικός επικεφαλής εξήγησε πως οι εμπορικές συμφωνίες σήμερα είναι «πιο σημαντικές από ποτέ» και υπερασπίστηκε τους κανόνες που εφαρμόζει ο ΠΟΕ.

«Το εμπόριο ευθύνεται για την απώλεια δύο θέσεων εργασίας στις δέκα που χάνονται. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι άλλες οκτώ χάνονται, όχι εξαιτίας του εμπορίου, αλλά λόγω των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας, της υψηλότερης παραγωγικότητας», υποστήριξε.

«Οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο από ποτέ, σε όρους προϊόντων που κατασκευάζονται στον κόσμο, αλλά η απώλεια θέσεων εργασίας εξακολουθεί να υπάρχει, όχι λόγω του εμπορίου, όχι λόγω των φθηνών εισαγωγών, αλλά λόγω της υψηλότερης παραγωγικότητας», συμπλήρωσε ο Azevêdo.

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε την προεκλογική περίοδο ότι θα βγάλει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο γενικός διευθυντής δεν προχώρησε σε κάποια εκτίμηση και ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση ότι θα συμβεί αυτό.