Από την Τετάρτη, στρατιωτικές μονάδες της Σενεγάλης έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Γκάμπια, απειλώντας πως εάν μέχρι τα μεσάνυχτα δεν παρέδιδε την εξουσία ο πρόεδρος Τζάμε, θα εισέβαλαν στην χώρα. Το τελεσίγραφο έληξε, με τον Τζάμε να παραμένει στη χώρα, την οποία έχει κηρύξει σε κατάσταση 90ήμερης έκτακτης ανάγκης, δίχως να παραδώσει την εξουσία. Ωστόσο, η ECOWAS έκανε γνωστό πως θα επέμβει, μόνο στην περίπτωση που ο νέος πρόεδρος, μετά την ορκωμοσία του, θα ζητήσει τη συμβολή της.
 
Παράλληλα, εντός της ημέρας αναμένεται απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που καλείται να απαντήσει στο αίτημα της Σενεγάλης να εγκρίνει την στρατιωτική επέμβαση στα σύνορα της Γκάμπια. Σύμφωνα με το Reuters Africa, διπλωμάτες του σώματος δήλωσαν πως το Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει ψήφισμα για περαιτέρω πίεση στον Τζάμε, καλώντας παράλληλα σε στήριξη του νέου προέδρου «στην προσπάθειά του να αναλάβει την εξουσία».

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο διοικητής του στρατού της χώρας, Οσμάν Μπατζί, δήλωσε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο πως «Δεν πρόκειται να αναμειχθούμε σε στρατιωτική σύρραξη. Αυτή είναι μία πολιτική διαμάχη». Νωρίτερα την Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζάμε, Εντζίε Σάιντι, έγινε το τελευταίο στέλεχός της που παραιτείται, ενώ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εγκαταλείπει τον έκπτωτο ηγέτη.
 
Τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Μαυριτανίας επιχείρησε να δώσει τη λύση, προσφέροντας στον Τζάμε την διαφυγή στη χώρα του, πρόταση που ο δεύτερος απέρριψε.

 
Σημειώνεται επίσης πως, στο πλευρό του νέου προέδρου Μπάροου, στέκονται τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Κίνα κάλεσε για «ψύχραιμη λύση» στην εντεινόμενη κρίση.
 
Σύμφωνα με τον νικητή των περασμένων εκλογών του Δεκεμβρίου, Αντάμα Μπάροου, το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να ορκιστεί νέος πρόεδρος στο έδαφος της γειτονικής Σενεγάλης, στην πρεσβεία της χώρας του. Άλλωστε, ώρες πριν την ανακοίνωσή του, είχε δηλώσει πως θα πραγματοποιούσε την ορκωμοσία του «οπωσδήποτε, με οποιονδήποτε τρόπο».
 
Η τελετή «θα πραγματοποιηθεί στην πρεσβεία στο Ντακάρ στις 16:00» (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο Χαλίφα Σάλαχ από τη Μπαντζούλ.

 
Ο Μπάροου βρίσκεται στη Σενεγάλη από τις 15 Ιανουάριου εν αναμονή της ορκωμοσίας του, έπειτα από αίτημα της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS). Τόσο η ECOWAS όσο και η Αφρικανική Ένωση έχουν ανακοινώσει ότι από την Πέμπτη θεωρούν νόμιμο πρόεδρο της Γκάμπια τον Μπάροου, ενώ η Μποτσουάνα έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που ανακοίνωσε πως έπαψε να αναγνωρίζει τον Τζάμε ως πρόεδρο της Γκάμπια.


Τουλάχιστον 26.000 πολίτες της Γκάμπια εγκατέλειψαν τη χώρα την τελευταία εβδομάδα, αναζητώντας καταφύγιο στη Σενεγάλη ενώ χιλιάδες τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία αναγκάστηκαν να φύγουν εσπευσμένα από το μικρό δυτικο-αφρικανικό κράτος. Μία από τις ελάχιστες ανταποκρίτριες που κατάφεραν να βρίσκονται εκεί, η Patricia Huon, δήλωσε στο FRANCE 24 ότι «Στην πρωτεύουσα Μπανζούλ, οι δρόμοι είναι σχεδόν ερημωμένοι, τα μαγαζιά στην αγορά είναι κλειστά και ο κόσμος πολύ ανήσυχος».

 
Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, από το βράδυ της Τετάρτης έχει αναπτυχθεί στρατός στο εσωτερικό της χώρας, ενώ ελικόπτερα πετούν συχνά επάνω από τους έρημους δρόμους της.

επιμέλεια: Μηνάς Κωνσταντίνου