Μιλώντας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Σόιμπλε διέψευσε τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει την Τετάρτη στα ΜΜΕ και ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει ένα νέο πρόγραμμα, σε περίπτωση που δεν συμμετέχει το ΔΝΤ, καθώς αυτή η εξέλιξη θα βγάζει «εκτός γραμμής» τη συμφωνία που είχαν συνάψει οι δανειστές με την Ελλάδα.

Όπως υποστήριξε, εάν το Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει, αυτό θα αποτελέσει ένδειξη πως οι Έλληνες δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους και «το πρόγραμμα θα τερματιστεί επειδή θα έχει καταστραφεί η προϋπόθεση ύπαρξής του, η βάση του».

«Κολλημένος» με το ΔΝΤ

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο Σόιμπλε είχε κάνει για ακόμα μια φορά υποδείξεις προς την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν θα της συνιστούσε να πιέσει για αποχώρηση του ΔΝΤ. Αν και «δεν αγχώνεται», τονίζει πως σε περίπτωση «εξόδου» του Ταμείου, μια τέτοια εξέλιξη θα έπρεπε να πάρει εκ νέου την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα το ΔΝΤ επανέλαβε το αίτημά του η Ελλάδα να υιοθετήσει αξιόπιστους στόχους προϋπολογισμού, λέγοντας πως οι στόχοι που έχει θέσει η χώρα απαιτούν επίπεδα δημοσιονομικής λιτότητας που θα έπνιγαν την ανάπτυξη.

Ο Σόιμπλε είχε ξεκαθαρίσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ακόμα και αν το ΔΝΤ δεν συνεχίσει στο ελληνικό πρόγραμμα, οι «αναπτυξιακές» του προτάσεις θα πρέπει να υιοθετηθούν όπως και να έχει.  Έτσι διαψεύδονται τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Σόιμπλε να κάνει πίσω, αλλά και οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης