Τα στρατεύματα της Σενεγάλης που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Γκάμπια από την Τετάρτη, στο πλαίσιο της επιχείρησης των κρατών της Δυτικής Αφρικής για να αναγκαστεί ο πρόεδρος της τελευταίας, Γιαχία Τζαμέ, να παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο Αντάμα Μπάροου, μπήκαν στο έδαφος της Γκάμπια την Πέμπτη. Λίγες ώρες πριν, ο Μπάροου είχε χρηστεί πρόεδρος της Γκάμπια στην πρεσβεία της Σενεγάλης.

«Μπήκαμε στην Γκάμπια» ανέφερε ο συνταγματάρχης Άμπντου Ντιάγιε όταν ρωτήθηκε αν οι Σενεγαλέζοι στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα, σύμφωνα με το BBC. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες της Δυτικής Αφρικής προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή διαδοχή στην Γκάμπια, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να επιχειρηθεί αρχικά με πολιτικά μέσα.

Το 15μελές Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα που είχε υποβάλει η Σενεγάλη με το οποίο εκφράζει την πλήρη στήριξή του στην ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής) ώστε να διασφαλιστεί ότι θα γίνει σεβαστή η βούληση του λαού της Γκάμπια, όπως αυτή εκφράστηκε στις προεδρικές εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου.

Η θητεία του Τζάμε έληξε επισήμως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Ο Μπάροου, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας, δεσμεύτηκε να υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού του και κάλεσε τον στρατό (που ελέγχεται στην συντριπτική του πλειοψηφία του από τον Τζάμε) να φανεί πιστός στο πατριωτικό του καθήκον.