Σύμφωνα με το emprosnet.gr, την κατάληψη πραγματοποιούν μέλη της Συνέλευσης Αλληλεγγύης ενάντια στην απέλαση του απεργού πείνας, Αιγύπτιου πρόσφυγα Μοχάμεντ Α., ενώ για τον ίδιο έχουν ανακοινωθεί πολλά ψηφίσματα από την Ελλάδα αλλά και από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
 
Ο Αιγύπτιος ισχυρίζεται πως διώκεται από το καθεστώς της Αιγύπτου. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η δημοσίευση υλικού κατά του δικτάτορα Σίσι τον έφερε αντιμέτωπο με το καθεστώς, παρότι επέστρεψε στη χώρα μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2012.
 
Από τον περασμένο Απρίλιο βρίσκεται στο κέντρο κράτησης στη Μόρια. Από τις 12/12/2016 κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου λόγω της απόρριψης των αιτήσεών του για άσυλο. Τότε ξεκίνησε την απεργία πείνας. Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου κάνει λόγο για αποφασιστικό αγώνα με το έσχατο μέσο πάλης, την απεργία πείνας, διεκδικώντας το δικαίωμα στο άσυλο και την ακύρωση της απέλασής του. Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ενώ την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ήταν προγραμματισμένη η απέλασή του, η οποία εντέλει δεν πραγματοποιήθηκε.
 
«Η υγεία του βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο όπως και η ζωή του, αν απελαθεί στην Τουρκία και από εκεί εκδοθεί στην Αίγυπτο. Σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, διεξάγει την πιο σκληρή επίθεση σε εργαζόμενους και νεολαία, γίνεται προσπάθεια να μετατρέψουν τους μετανάστες σε εξιλαστήρια θύματα της κρίσης», λέει η Ένωση Γιατρών. Ακόμη, απαιτεί να σταματήσει κάθε διαδικασία απέλασης του Mohamad Abdelgawad, να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και να παραμείνει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας πείνας. Ανακοίνωση εξέδωσε και η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) Λέσβου αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.