Η τέταρτη παράγραφος του προοιμίου, που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, χαιρετίζει τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στην κοινή ανακοίνωση των ηγετών, στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, στη βάση της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Ταυτόχρονα χαιρετίζει την καλή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανόμενης της σύγκλησης της διάσκεψης για την Κύπρο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, καθώς και της δέσμευσης των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Αϊντε θα ενημερώσει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ, με ενδιαφέρον αναμένεται η ανταλλαγή απόψεων για τον πιθανό ρόλο του Συμβουλίου στη διάσκεψη για την Κύπρο. Στο μεταξύ, στο Μον Πελερέν οι Τούρκοι τεχνοκράτες, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, επέμειναν ότι και οι Τούρκοι υπήκοοι πρέπει να απολαμβάνουν στην Κύπρο τις 4 ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη λύση. Θέση που είχε θέσει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου στη διάσκεψη της Γενεύης.
 
Η Τουρκία επαναλαμβάνει διεθνώς την ανάγκη παρουσίας της στην Κύπρο, για να μπορέσει να απαντήσει σε απειλές, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, από το Ισλαμικό κράτος ή και άλλες πηγές αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, αναφέρθηκε στη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη για διευθέτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων και ανέδειξε τη σημασία που έχει, να μπορεί η Κύπρος στη μετά τη λύση εποχή, να ανταποκρίνεται σε υποχρεώσεις και αποστολές, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και με δράσεις, όπως έρευνας και διάσωσης.