του Γιώργου Μικάλεφ – Λάδι σε χαρτί 25×17 εκ. 

Ο Django Reinhardt ήταν βιρτουόζος της κιθάρας παρόλο που δύο του δάχτυλα ήταν παράλυτα εξαιτίας μιας φωτιάς. Το στιλ παιξίματός του στη τζαζ δημιούργησε νέα σχολή που ονομάζεται «hot» και σήμερα θεωρείται μέρος της ζωντανής κληρονομιάς των τσιγγάνων.

Στην διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου ο Reinhardt κατάφερε να επιβιώσει κρατώντας την τσιγγάνικη κουλτούρα ταξιδεύοντας από τη Μεγάλη Βρετανία στη Γαλλία και μετά σε διάφορες άλλες περιοχές παρόλο που η Γερμανία είχε κηρύξει πόλεμο και στους τσιγγάνους αλλά και στη τζαζ μουσική. Οι τσιγγάνοι που δολοφονήθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία ξεπερνάνε τους 600.000 ενώ από το 1933 με εντολή του Αδόλφου Χίτλερ έδωσε εντολή στον υπουργό Γκέμπελς να απαγορευτεί η ακρόαση τζαζ μουσικής. 

Όταν η Γερμανία κατέλαβε τη Γαλλία ο διάσημος τζαζίστας προσπάθησε να διαφύγει από το κατεχόμενο Παρίσι αλλά συνελήφθη. Ο στρατιώτης, μέλος της Luftwave, όμως που τον συνέλαβε αποδείχτηκε κρυφός θαυμαστής της τζαζ μουσικής και μόλις τον αναγνώρισε τον άφησε να επιστρέψει στο σπίτι του. Ο Reinhardt προσπάθησε άλλες δύο φορές να διαφύγει προς την Ελβετία αλλά τελικά κατέληξε να κάνει καταναγκαστικά έργα ως αγρότης.

Εν μέσω του πολέμου ο Reinhardt συνέχισε να γράφει τραγούδια που έπαιζε κρυφά και διαδίδονταν από στόμα σε στόμα. Το πιο διάσημο από αυτό, το «Nuages» (Σύννεφα) έγινε ο ανεπίσημος ύμνος της γαλλικής αντίστασης.
 
* Ο ζωγράφος Γιώργος Μικάλεφ από σήμερα εντάσσεται στο δημιουργικό δυναμικό (sic) του ThePressProject. Το καθημερινό του ημερολόγιο και τα έργα του με το μοναδικό ζωγραφικό ύφος θα πλουτίσουν την καθημερινή εμπειρία. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε τη χαρά και την τιμή που νιώθουμε για αυτή τη συνεργασία.

Εκτός από το Ημερολόγιο Ημέρας ο Γιώργος εμπνέεται και από ένα καλλιτεχνικό «σαν σήμερα». Τα TPP ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ θα είναι λίγες πληροφορίες και ιστορίες που θα βρίσκουμε γύρω από τα έργα του.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον Γιώργο Μικάλεφ στη σελίδα του στο Facebook με ένα κλικ εδώ.

Το έργο:

Και το έργο του Django Reinhadt: