του Δημήτρη Λαμπρόπουλου

Ο Μοχάμεντ Α. έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από 13/12/2016 με αίτημα την ακύρωση της απόφασης απέλασής του και τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, καθώς διώκεται από το στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου -με κίνδυνο να εκτελεστεί- για δημοσιοποίηση βίντεο με δολοφονίες διαδηλωτών από το στρατό.  Κατά την 32η ημέρα απεργίας πείνας κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία του στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης λόγω της επιδείνωσης της υγείας του. Οι γιατροί δέχονται πιέσεις από τους αστυνομικούς να του δώσουν εξιτήριο για να συνεχιστεί η διαδικασία για την απέλαση του. Σήμερα είναι η 43η ημέρα απεργία πείνας και η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι ο άνθρωπος που ανέβασε με ψευδώνυμο στο διαδίκτυο βίντεο με την εν ψυχρώ δολοφονία διαδηλωτών από στρατιώτες του καθεστώτος Σίσι στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια ταραχών στη χώρα. Το γεγονός αυτό, τον έθεσε στο στόχαστρο των Αρχών, οι οποίες, όταν τον εντόπισαν, εξαπέλυσαν εναντίον του ανθρωποκυνηγητό που τον υποχρέωσε να διαφύγει στην Τουρκία και στη συνέχεια στη Λέσβο.

Σε ανακοίνωση του, ο δικηγόρος του Μοχάμεντ Α. δηλώνει «πως την Δευτέρα 16/01/2017 επισκέφθηκε το γενικό νοσοκομείο Μυτιλήνης, Βοστάνειο, προκειμένου να αιτηθεί εγγράφως τη χορήγηση ιατρικής γνωμάτευσης και αντίγραφο των εξετάσεων του για την κατάσταση της υγείας του». 

Γράμμα του απεργού πείνας Μοχάμεντ Α. 

Οι χτύποι του πόνου μέσα στο κλουβί της φυλακής.

«Να μην σε νοιάζει τι έχεις στα χέρια σου σήμερα γιατί ίσως  το χάσεις  αύριο. Ίσως μια μέρα έρθεις στη θέση μου και γίνεις εσύ ο επισκέπτης στη χώρα μου. Θα είμαι καλύτερος! Μην κοιτάς τη δύναμή σου σήμερα. Ίσως αύριο βρεθείς σε κάποιο νοσοκομείο κι ίσως εγώ να είμαι αυτός που θα σου δώσει το αίμα του. Η γενναιοδωρία είναι στους τρόπους μου.

Λες αν μιλήσω για το δίκαιο κι αυτά που νιώθω για όσα συμβαίνουν στους ανθρώπους γύρω μου να με καταδικάσουν; Αν κρίνεται ένοχος όποιος μιλάει για δικαιοσύνη και δυναμώνει τον αδύναμο, όποιος στέκεται αντιμέτωπος με την αδικία, όποιος λέει ΟΧΙ!!!, αν είναι έτσι, δέχομαι την τιμωρία. Προτιμώ να πεθάνω τίμιος, θαρραλέος, αξιοπρεπής και λέγοντας την αλήθεια, παρά να ζήσω χωρίς τιμή, χωρίς αξιοπρέπεια, όντας υποκριτής. Ακόμα και το μισό θησαυρό του κόσμου να κατείχα δεν θα είχε καμία αξία αφού τίποτα απ’ όλα αυτά δεν εξαγοράζεται με χρήματα. Το λοιπόν, όλα αυτά είναι ο άνθρωπος. Αυτός δεν κοιτάζει χρώμα ή θρησκεία. Εδώ είμαστε όλοι ίσοι. Αν τιμωρούμαι επειδή είμαι άνθρωπος, αυτή είναι η ουσία του βασανιστηρίου: Μια ζωή χωρίς τιμή, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη. Μια ζωή όπου επικρατούν οι δειλοί. Θεέ μου! Πόσο βάρβαρη είναι η τιμωρία της συνείδησης.

Είμαι γεμάτος δύναμη και δεν σας αναγκάζω να με σεβαστείτε γιατί αυτή την ώρα, η δύναμή μου είναι φόβος. Τώρα δεν χρησιμοποιώ καθόλου τη δύναμή μου γιατί προσπαθώ να καταλάβω από τι υλικό είστε φτιαγμένοι και να μην επηρεαστώ. Γιατί είμαι σαν το χρυσό: Και να τον λιώσεις, θα παραμείνει χρυσός. Δεν αλλάζω. Δεν θα καταφέρετε να λιγοστέψετε τις δυνατότητες και τη δύναμή μου. Ακόμα κι αν δεν καλυτερέψετε τη συμπεριφορά σας απέναντι μου, δεν θα επιδιώξω να έρθω αντιμέτωπος μαζί σας, δεν θα γίνω σαν και σας. Θα παραμείνω όπως είμαι και κανείς δεν θα με σταματήσει να μιλάω για δικαιοσύνη.

»Εδώ, σ’ αυτή την κοινωνία πολλοί νιώθουν τι θέλω να πω γιατί είναι γεμάτοι αισθήματα, μπορούν να καταλάβουν τους υπόλοιπους και γνωρίζουν τη σημασία της αλήθειας. Αντιλαμβάνονται την ευχαρίστηση στη μετάδοση της αγάπης μεταξύ όλων των δογμάτων. Τι όμορφο που είναι να ζεις σε μια κοινωνία που δεν ξέρει τα ψέματα  ή το μίσος και εύχεται για την αγάπη και την ειρήνη.

»Θα υπερασπίζομαι τη δικαιοσύνη και την ισότητα, θα παλέψω την αδικία. Θα υποστηρίζω τον αδικημένο. Θα νιώθω τον πόνο των άλλων κι ας κοστίσει αυτό την ίδια μου τη ζωή. Όχι λοιπόν σε μια ζωή δίχως ισότητα!

Θα είμαι η πένα που εκτοξεύει μελάνι δικαιοσύνης ώστε να κερδίσει ο αδικημένος και να κατεδαφιστεί η αδικία.

Ερωτήσεις.

Πού είναι αυτοί που λένε πως υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα; Μήπως είναι απλά λόγια και δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα; Ψάχνετε την απάντηση; Συγγνώμη, δεν υπάρχει απάντηση.

Αυτή δεν είναι όλη η ιστορία. Είναι ο πρόλογος. Είκοσι δύο (22) μέρες χωρίς τροφή, δεν έχω άλλες αντοχές. Θέλω να σας μιλήσω για το ρατσισμό και την ηθική κάποιων. Να σας πω τι έγινε στην Αίγυπτο. Να σας μιλήσω για όλα».

Σας ευχαριστώ | 3/1/2017


Ένα κύμα αλληλεγγύης προς τον Αιγύπτιο απεργό πείνας, Μοχάμεντ Α.,έχει ξεσηκωθεί στη Λέσβο και σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, μετά τη γνωστοποίηση των πιέσεων εκ μέρους της αστυνομίας, τις οποίες κατήγγειλαν γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, εκδόθηκε πλήθος ανακοινώσεων από πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς που δηλώνουν τη συμπαράσταση τους στον αγώνα του και συνάμα καταδικάζουν την πρακτική αυτών των παρεμβάσεων.

Το ψήφισμα αλληλεγγύης στον Αιγύπτιο απεργό πείνας – ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΛΕΣΒΟΥ

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Αιγύπτιο απεργό πείνας Μohamad Α. O Μ.Α. εγκατέλειψε τη χώρα του, γιατί δεχόταν απειλές για την ζωή του από το δικτατορικό καθεστώς Σίσι, λόγω δημοσίευσης υλικού, όπου καταγράφονταν δολοφονίες Αιγύπτιων αγωνιστών. Από τον περασμένο Απρίλιο βρίσκεται στο κέντρο κράτησης στη Μόρια. Από τις 12/12/2016 κρατείται στην Αστυνομική διεύθυνση Λέσβου, λόγω της απόρριψης των αιτήσεων του για άσυλο. Εκεί άρχισε ο αποφασιστικός του αγώνας, με το έσχατο μέσο πάλης, την απεργία πείνας, διεκδικώντας το δικαίωμα στο άσυλο και την ακύρωση της απέλασής του. Την Πέμπτη 12/01/2017 μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ενώ την Παρασκευή 13/01/2016 ήταν προγραμματισμένη η απέλασή του, η οποία εντέλει δεν πραγματοποιήθηκε.

»Η υγεία του βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο, όπως και η ζωή του, αν απελαθεί στην Τουρκία και από εκεί εκδοθεί στην Αίγυπτο. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ διεξάγει την πιο σκληρή επίθεση σε εργαζόμενους και νεολαία, γίνεται προσπάθεια να μετατρέψουν τους μετανάστες σε εξιλαστήρια θύματα της κρίσης.»

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την «απάνθρωπη και ρατσιστική συμπεριφορά της αστυνομίας, η οποία ενεργώντας αυθαίρετα και με απαράδεκτο τρόπο, ζήτησε εξηγήσεις από γιατρούς του νοσοκομείου της Μυτιλήνης για τη νοσηλεία μετανάστη, απεργού πείνας».

Συγκεκριμένα, όλη η ανακοίνωση της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε είναι η εξής:

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία παρέμβαση στην εκτέλεση των ιατρικών μας καθηκόντων. Δεν έχουμε καμία δέσμευση από το βάρβαρο καθεστώς που έχουν επιβάλει για τους μετανάστες διαχρονικά οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρνούμαστε να απαρνηθούμε το ρόλο μας να υπηρετούμε τους ασθενείς, αρνούμαστε να στεκόμαστε εχθρικά απέναντί τους. Μοναδικό κριτήριο της εργασίας μας είναι η προστασία και η προαγωγή της υγείας του λαού, οι ανάγκες των ασθενών μας, στη διάθεσή τους θέτουμε την επιστημονική μας γνώση».

»Ο Mohamed A. διανύει σήμερα την σαρακοστή τρίτη ημέρα απεργίας πείνας , γεγονός που επιφέρει έντονη ψυχολογική όσο και σωματική κατάπτωση. Ένας άνθρωπος που επιδιώκει να συνεχίσει τον αγώνα του και το δίκαιο αιτημά του, με κόστος μόνιμες σωματικές βλάβες, βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από την 'εκδικητική' μεταχείριση της διευθύντριας της Α' παθολογικής κλινικής του Βοστάνιου Νοσοκομείου Κ. Κουρόγλου και του κατασταλτικού μηχανισμού . Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις για νοσηλεία στο νοσοκομείο έως την λήξη του αγώνα του απεργού πείνας, πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του Mohamed A. στο Α.Τ. Μυτιλήνης, ενώ ο φόβος της απέλασής του αυξάνεται.»