«Ο δημοσιονομικός διορθωτής ισχύει μέχρι το 2018. Προφανώς όταν λέμε ότι θα επεκταθεί για ένα ακόμη έτος, εφόσον υπάρξει συνολική συμφωνία και αυτό είναι το μοναδικό πράγμα το οποίο απομένει ώστε να αμβλυνθούν και οι τελικές επιφυλάξεις κάθε εμπλεκόμενου μέρους, τότε η επέκταση αυτή θα πρέπει να νομοθετηθεί», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως υποστήριξε, δεν μπορεί να υπάρξει οριστική συμφωνία με τους δανειστές αν δεν κλείσουν όλα τα ανοικτά «μέτωπα» και δεν γίνει δεκτή η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για να υπάρξει οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Ο υπουργός Οικονομικών πριν από δύο μόλις ημέρες ξεκαθάρισε ότι το βασικό ζήτημα το οποίο εμποδίζει το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολιτικού χαρακτήρα και αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το κλείσιμο του προγράμματος. Δηλαδή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, αλλά και τις απαιτήσεις τις οποίες θέτει το ΔΝΤ για τον τρόπο επίτευξης αυτών των στόχων.

Είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο που θεωρούμε ότι μόνο αν συμφωνηθεί το σύνολο του πακέτου θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτή είναι η θέση και του συνόλου των εμπλεκόμενων μερών στις συνομιλίες. Επομένως στόχος μας είναι να βρεθεί ένα κοινό έδαφος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών για το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τις τρέχουσες συνομιλίες. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο λέμε ότι αν δεν συμφωνηθούν όλα δεν έχει συμφωνηθεί απολύτως τίποτα».