Όπως μεταδίδει το ισραηλινό πρακτορείο HAARETZ, που επικαλείται εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, «ο υπουργός Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισαν να εγκρίνουν την κατασκευή 2.500 κατοικιών στη Δυτική Όχθη προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της στέγασης και της καθημερινότητας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ μετά την εκλογή του έχει πραγματοποιήσει μεγάλο άνοιγμα προς το Ισραήλ. Την Δευτέρα ο αντιδήμαρχος της Ιερουσαλήμ Μέιρ Τούργκεμαν είχε εκφράστει με πολύ θερμά λόγια για τον Τραμπ, ο οποίος είχε δεσμευτεί για αυτή την κίνηση.

«Μου είχε ζητηθεί από όλους να περιμένω ως τις 20 του μήνα, που θα ξεκινούσε η εποχή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τραμπ μας δίνει ελπίδα. Είπε ξεκάθαρα ότι θα επιτρέψει την οικοδόμηση στην Ιερουσαλήμ και όχι τις ανοησίες που συνέβαιναν πριν», είχε δηλώσει ο Τούργκεμαν.

Κραυγή αγωνίας από την Παλαιστίνη

Ως απάντηση στην τοποθέτηση Τούργκεμαν, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Τζιμπρίλ Ρατζούμπ είχε τονίσει ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Τραμπ, προκειμένου να απαντήσει αν στηρίζει ένα φασιστικό κράτος. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο του κυρίου Τραμπ για να εξηγήσει αν στηρίζει το Ισραήλ εντός των συνόρων του 1967 ή στηρίζει ένα επεκτατικό, φασιστικό, ρατσιστικό, αποικιστικό κράτος».

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Παλαιστίνιων που ζητούν προστασία από τη διεθνή κοινότητα. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ζητήσει αμέσως από το Ισραήλ να λογοδοτήσει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δεύτερος στην ηγεσία του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σάεμπ Ερεκάτ και πρόσθεσε πως το Ισραήλ αποθρασύνθηκε «από την ενθάρρυνση, όπως αντιλαμβάνεται, του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ».