Λάδι σε καμβά, 40×40 εκ.- του Γιώργου Μικάλεφ 

Γεννημένος στο Λιβόρνο της Τοσκάνης στην Ιταλία στις 12 Ιουλίου του 1884, ο Αμεντέο Μοντιλιάνι σπούδασε στις καλές τέχνες, πριν μετακομίσει στο Παρίσι το 1906, όπου άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του. Το τέταρτο και τελευταίο παιδί αστών Σεφαρδιτών Ιουδαίων, της Εουτζένια και Φλαμίνιο Μοντιλιάνι, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την οικονομική χρεοκοπία της οικογενειακής επιχείρησης ξυλείας και κάρβουνου.
 
Στην ηλικία των 14 ετών ξεκίνησε μαθήματα ζωγραφικής. Το 1901 γράφτηκε στην Ελευθέρα Σχολή Μελέτης Γυμνού (Scuola libera di Nudo) της Φλωρεντίας, ενώ έναν χρόνο αργότερα, συνέχισε τα μαθήματα ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βενετίας, εμβαθύνοντας στην Ιστορία της Τέχνης.
 
Ο Μοντιλιάνι, μελετητής και θαυμαστής των έργων του Νίτσε, πίστευε πως ο δρόμος για την αληθινή δημιουργικότητα περνάει μέσα από την ανυπακοή και την αταξία. Αντισυμβατικός και μποέμ χαρακτήρας, με εύθραυστη υγεία από την αρχή της ζωής του, αναφέρεται επίσης ως αυτοκαταστροφικός, επιρρεπής στις καταχρήσεις, σεξουαλικές αλλά και ουσιών, του αλκοόλ και της μαριχουάνας.
 
Παρά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν τα έργα του μετά τον θάνατό του, όσο ήταν εν ζωή στοχοποιήθηκε αρκετά για την έντονη παρουσία του γυμνού στην τέχνη του. Επίσης, σημαντική ήταν και η συμβολή του στη γλυπτική, μετά από την έντονη επιρροή που δέχτηκε από τον Ρουμάνο γλύπτη, Κονσταντίν Μπρανκούζι, παρότι πιο άγνωστη. Την περίοδο 1909-1914 δημιούργησε τουλάχιστον 25 γλυπτά και ένα ξυλόγλυπτο που επιβιώνουν έως σήμερα, τα οποία με τη σειρά τους άσκησαν μεγάλη επιρροή στο μετέπειτα έργο του ως ζωγράφος, με αποτέλεσμα την αφαιρετική και γραμμική ζωγραφική του.
 
Την αποτυχία του να καταταγεί στον στρατό, κατά το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας του, ακολούθησε, το τέταρτο έτος του πολέμου, το 1918, η δύσκολη ζωή στο Παρίσι. Μαζί με την 19χρονη, τότε, σπουδάστρια τέχνης Ζαν Εμπιτέρν, κατέφυγαν στην Κυανή Ακτή, όπου ο Μοντιλιάνι ζωγράφισε τους πιο δημοφιλείς και ακριβοπληρωμένους πίνακές του. Λίγους μήνες αργότερα, η Εμπιτέρν γέννησε το πρώτο τους παιδί.
 
Στις 24 Ιανουαρίου του 1920, ο ζωγράφος που υποστήριζε πως «θα ήθελα η ζωή μου να ήταν σαν πλουσιοπάροχο ποτάμι που κυλάει χαρμόσυνα πάνω στη γη», πέθανε σε ηλικία 36 ετών από φυματιώδη μηνιγγίτιδα στο Παρίσι. Την επόμενη ημέρα, η Εμπιτέρν που βρισκόταν στον ένατο μήνα της κύησης του δεύτερου παιδιού της, αυτοκτόνησε πηδώντας από το παράθυρο του διαμερίσματός τους στον πέμπτο όροφο, μην αντέχοντας την οδύνη του χαμού του.
 
Τα γνήσια έργα του, σήμερα, είναι τα πιο ακριβά έργα στο χώρο της αγοράς τέχνης.

Το πλήρες έργο:

Τι είναι τα TPP ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ

Ο Γιώργος Μιάλεφ: εμπνέεται και από ένα καλλιτεχνικό «σαν σήμερα». Τα TPP ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ θα είναι λίγες πληροφορίες και ιστορίες που θα βρίσκουμε γύρω από τα έργα του.

Στους φίλους που μας ρωτάνε αν μπορούν να αγοράσουν τα εν λόγω έργα προτείνουμε να έρθετε σε απευθείας συνενόηση με τον δημιουργό. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον Γιώργο Μικάλεφ στη σελίδα του στο Facebook με ένα κλικ εδώ.