Απαντώντας σε ερωτήσεις που του έθεταν πρόσφυγες μέσω των κοινωνικών δικτύων, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, υποστήριξε πως ο κανονισμός του Δουβλίνου έχει ανασταλεί λόγω τους άσχημου τρόπου που συμπεριφέρεται η Ελλάδα στους πρόσφυγες.

«Θα πρέπει να πούμε ότι έχουμε μια ισχύουσα νομοθεσία. Αυτή, δηλαδή ο Κανονισμός του Δουβλίνου, προβλέπει ότι οι διαδικασίες παροχής ασύλου διενεργούνται στην πρώτη χώρα υποδοχής. Και για να είμαι ειλικρινής, όσο δεν υπάρχει στην Ευρώπη μια σταθερή ανακατανομή -που είναι δύσκολο- ισχύει το δίκαιο αυτό. Τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν αναστείλει τον κανονισμό αυτό επειδή η Ελλάδα μεταχειριζόταν πολύ άσχημα τους πρόσφυγες. Ειδικά η νυν κυβέρνηση είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση με την υπόσχεση να βάλει σε αυτό ένα τέλος. Είναι αναξιοπρεπές μια ευρωπαϊκή χώρα να μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες τόσο άσχημα, που να μην μπορείς να τους επαναπροωθήσεις εκεί».

«Δώσαμε πολλά χρήματα στην Ελλάδα»

Αναφερόμενος στην βοήθεια που έχει προσφέρει η Ευρώπη προκειμένου να στηριχτεί η Ελλάδα και συνεχίζει να προσφέρει βοήθεια απορροφώντας ανθρώπους. Άφησε αιχμές για τον τρόπο που έχει χειριστεί η Ελλάδα τα χρήματα που έχουν δοθεί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας. Γι΄ αυτό και έλαβε πολλά χρήματα για να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους πρόσφυγες. Γι΄ αυτό και αποστέλλεται έμψυχο δυναμικό. Γι΄ αυτό και παίρνουμε πρόσφυγες από την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης, προκειμένου να μην πέφτει όλο το βάρος σε αυτή.

«Όταν επί χρόνια λέμε σε έναν ευρωπαίο φίλο και εταίρο ότι πρέπει να μεταχειρίζεσαι καλύτερα τους πρόσφυγες, όταν δίνουμε πολλά ευρωπαϊκά χρήματα σε αυτή τη χώρα για να υπάρξει βελτίωση και εν μέρει δεν γνωρίζουμε καν πού κατέληξαν αυτά τα χρήματα, όταν λέμε ότι θα ισχύσει και πάλι η νομοθεσία και εκείνοι δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξει κάτι, τότε πρέπει να ασκήσεις και ορισμένες πιέσεις».

Ευθύνεται και η Ελλάδα για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Αναφερόμενος στη συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, υποστήριξε ότι είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά η Ελλάδα δεν την εφαρμόζει με σωστό τρόπο.

«Δεν λειτουργεί σωστά επειδή οι Έλληνες και η Ελλάδα επαναπροωθούν ελάχιστους πρόσφυγες στην Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά είναι ο σωστός δρόμος. Θα έπρεπε να συνάψουμε παρόμοιες συμφωνίες και με άλλα γειτονικά κράτη της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.