Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, στα κατεχόμενα μεταδόθηκε πως ο Τούρκος «πρέσβης», Ντεριά Κανμπάι, υποδέχθηκε την Τριτη αντιπροσωπεία του συνδέσμου οικογενειών «ηρώων» και αναπήρων πολέμου, υπό τον Ερτάν Ερσάν, ο οποίος είπε ότι η επίσκεψή τους στον Τούρκο «πρέσβη» πραγματοποιείται με την ευκαιρία της του εορτασμού της 43ης επετείου του συνδέσμου την εβδομάδα 23-28 Ιανουαρίου. «Με την Τουρκία ήμαστε όπως το κρέας και το νύχι», δήλωσε ο Ερσάν καταδικάζοντας την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.
 
Κατά τη διάρκεια συζήτησης για τους «ήρωες και βετεράνους» από πλευράς Τουρκίας, ο Κανμπάι αναφέρθηκε σε «ελληνοποίηση» της Κύπρου, κάνοντας λόγο για «σκευωρίες και διεργασίες» που έγιναν στο όνομά της.
 
«Σήμερα έρχονται και πάλι στο μυαλό τα κακά και οι στυγερές πράξεις που έγιναν εκείνη την εποχή από μια αρρωστημένη νοοτροπία, που συνεχίζεται και σήμερα» δήλωσε, για να συνεχίσει τις αναφορές του, σχολιάζοντας τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού.
 
Κάποιοι, είπε ο Τούρκος «πρέσβης», προτιμούν να τα ξεχάσουν αυτά και χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο.
 
Η μνημόνευση των «ηρώων και των βετεράνων», η ενθύμηση των γλυκόπικρων γεγονότων του παρελθόντος, βοηθά να αξιολογούμε σωστά κάποια θέματα, πρόσθεσε ο Κανμπάι.