του Κώστα Εφήμερου

Η χώρα μας βρίσκεται σε αναβρασμό. Η κρίση που διανύουμε δεν είναι μόνο δημοσιονομική, είναι επίσης ηθική και αξιακή. Ταυτόχρονα όμως η χώρα βρίσκεται και σε μια κρίση διοικητικής αναταραχής. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να ξεκινήσει μια πραγματική επανάσταση στην ενημέρωσή μας – και άρα στη λειτουργία της δημοκρατίας μας.

Η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή πληροφοριοδότες -που αγγλιστί ονομάζονται whistleblowers (αυτοί που σφυρίζουν τη σφυρίχτρα). Ανθρώπους, δηλαδή, που έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες ή ντοκουμέντα για την ανήθικη λειτουργία οποιασδήποτε βαθμίδας της δημόσιας διοίκησης ή ακόμα και του ιδιωτικού τομέα.

Το παρόν κείμενο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κάλεσμα προς όλους όσοι νιώθουν υπεύθυνοι πολίτες. Δώστε μας δύναμη να εκπληρώσουμε την αποστολή μας. Να ενημερώσουμε τους πολίτες και να ελέγξουμε την εξουσία.

Τι θα θέλαμε να μάθουμε

Το μόνο που δεν μας ενδιαφέρει είναι η προσωπική και σεξουαλική ζωή των δημόσιων λειτουργών. Πέραν αυτού, κάθε πληροφορία ή ντοκουμέντο που πέφτει στην αντίληψή σας μπορεί να είναι μέρος κάποιας σημαντικότερης αποκάλυψης. Δεν είναι ανάγκη να έχετε στα χέρια σας τα κρυφά έγγραφα της διαπραγμάτευσης, στοιχεία για εξοπλιστικά προγράμματα ή πρόσβαση στα τεκμήρια της Εξεταστικής (αλλά αν έχετε κάτι από τα παραπάνω σας χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ). Ένα εσωτερικό έγγραφο, πληροφορίες για ένα πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης που υποπτεύεστε ότι εμπλέκεται σε κύκλωμα διαφθοράς, μια απόδειξη εξόδων που σας φαίνεται παράλογη, όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην έρευνά μας.

Στο TPP έχουμε αποδείξει ότι αφενός δε φοβόμαστε τη δημοσίευση, όταν αυτή εκφράζει το γενικότερο δημόσιο συμφέρον και αφετέρου δε δημοσιεύουμε αστήρικτα ρεπορτάζ. Έχουμε τις γνώσεις και τη διάθεση να ερευνήσουμε σε βάθος, με προσοχή και προστατεύοντας πάντα την πηγή μας.

Πώς θα προστατευτούν οι πληροφοριοδότες

Το ThePressProject έχει οργανική σχέση με το Wikileaks. Το Wikileaks έχει δημιουργήσει έναν αξιόπιστο μηχανισμό αποστολής ντοκουμέντων που διασφαλίζει αποδεδειγμένα την πλήρη ανωνυμία της πηγής εφόσον το επιθυμείτε. Αν κάνετε κλικ εδώ θα μεταφερθείτε σε μια σελίδα με πληροφορίες για το πώς θα μπορούσατε να αποστείλετε έγγραφα στο Wikileaks, τα οποία θα φτάσουν στα χέρια μας για δημοσιογραφική επεξεργασία.

Αν δε φοβάστε ότι κινδυνεύετε πραγματικά, υπάρχει ένας ακόμα πιο απλός τρόπος ασφαλούς επικοινωνίας με το TPP. Απλά κατεβάστε στο κινητό σας την chat εφαρμογή Signal και επικοινωνήστε με το +306986206070. Αν θέλετε να είστε απόλυτα σίγουροι για την ανωνυμία σας, στείλτε το μήνυμά σας, γράφοντας «Το θέμα είναι η ασφάλεια» και θα αναλάβουμε εμείς να σας καθοδηγήσουμε.

Σε ποιο στρατό θα προτιμούσες να καταταγείς;

Από το 2010 μέχρι σήμερα έχει ξεκινήσει ένας από τους σημαντικότερους παγκοσμίους πολέμους που δε μεταδίδεται από πολεμικούς ανταποκριτές. Πρόκειται γι' αυτόν μεταξύ της δημοσιογραφίας της διαρροής και της καθιερωμένης συστημικής «δημοσιογραφίας». Χάρη στο θάρρος μερικών ανθρώπων, σήμερα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για το πώς λειτουργούν οι μυστικές υπηρεσίες των κρατών, για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις εμπόλεμες ζώνες, για το δίκτυο φοροδιαφυγής των εξωχώριων εταιριών αλλά και για τα δικά μας, τη διαπραγμάτευση και τα μνημόνια που κανονίζονται πίσω από κλειστές πόρτες και υπογράφονται με διακρατικές μυστικές συμφωνίες.

Ορισμένοι από αυτούς τους πληροφοριοδότες ανέλαβαν επώνυμα την ευθύνη της σύγκρουσης με το πανίσχυρο σύστημα, όπως ο Julian Assange και ο Edward Snowden, πληρώνοντας βαρύ προσωπικό τίμημα. Η πράξη τους έδωσε κουράγιο και σε άλλους και έτσι είδαμε ραγδαία αύξηση των πληροφοριοδοτών σε όλο τον κόσμο επώνυμους ή ανώνυμους.

Το σύστημα της καθιερωμένης δημοσιογραφίας στην αρχή αγκάλιασε τη νέα αστείρευτη πηγή πληροφοριών αλλά σύντομα έγινε αντιληπτό ότι η δύναμη της καταγραφής της ιστορίας σε πραγματικό χρόνο αμφισβητούσε το μοντέλο διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Και κάπως έτσι ξεκίνησε ένας παγκόσμιος δημοσιογραφικός πόλεμος.

Τα συστημικά ΜΜΕ μπορεί να είναι απαρχαιωμένα και δυσκίνητα αλλά η δύναμη πυρός τους είναι τρομακτική. Με εκστρατείες υπονόμευσης της προσωπικότητας των πληροφοριοδοτών αλλά και της ίδιας της σημασίας των αποκαλύψεών τους καταφέρνουν σε μεγάλο βαθμό να υποβαθμίζουν τη σημασία της αποκάλυψης της λειτουργίας των ισχυρότερων θεσμών. Μεταφέρουν τις ευθύνες σε «σάπια μήλα» του συστήματος και αποφεύγουν σαν το διάολο το λιβάνι κάθε γενίκευση που θα σκιαγραφούσε ένα σάπιο σύστημα.

Τα παραδοσιακά ΜΜΕ, φυσικά δεν κοιτάζονται ποτέ στον καθρέφτη. Γράφουν μύδρους κατά της φαιδρότητας των κοινωνικών δικτύων και των ψευδών ειδήσεων που διασπείρονται μέσω αυτών, χωρίς να αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους για την απαξίωση της δημοσιογραφίας που τα ίδια προκάλεσαν, παίζοντας παιχνίδια εξουσίας.

Υπάρχει όμως απάντηση. Η ανάδειξη νέων μεγάλων μέσων ενημέρωσης που θα ελέγχουν την εξουσία με εξουσιοδότηση των πολιτών. Μέσα που θα υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ψευδείς ειδήσεις που διασπείρονται μέσω των κοινωνικών δικτύων και ταυτόχρονα να ελέγξουν τα ΜΜΕ που εκφράζουν τα συμφέροντα του συστήματος (που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κοινά με αυτούς που διασπείρουν τις ψευδείς ειδήσεις).

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας νέος «στρατός». Ένας στρατός που θα αποτελείται από αποφασισμένους πολίτες που -ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός- είτε θα παρέχουν πληροφορίες είτε θα προφυλάσσουν αυτούς που παρέχουν πληροφορίες είτε, τέλος, θα λειτουργούν ως μεγάφωνο για τις παρεχόμενες πληροφορίες στην κοινωνία.

Εσείς σε ποιο στρατό θα θέλατε να καταταγείτε;