της Νάντιας Ρούμπου 

Ένας 41χρονος Κούρδος πρόσφυγας από το Ιράκ πέθανε το πρωί της Τετάρτης, 25 Ιανουαρίου, στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, Αγίος Παντελεήμονας, από ανακοπή ενώ προηγουμένως είχε επισκεφθεί το ιατρείο της δομής που κατοικούσε, αναφέροντας ότι έχει ενοχλήσεις στο στήθος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της efsyn.gr, στο ιατρείο της δομής τού έγινε καρδιογράφημα και παραπέμφθηκε αμέσως στο νοσοκομείο του νησιού, όπου πέθανε λίγο αργότερα από ανακοπή. Στο Κέντρο παρέμειναν μέχρι το τέλος η σύζυγός του και τα τρία του παιδιά, που τους γνωστοποιήθηκε ότι απεβίωσε.

 
Το TTP επικοινώνησε με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο δήλωσε ότι, «Ο συγκεκριμένος πρόσφυγας κατέφθασε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου στις 7 Δεκεμβρίου, όπου του έγινε γενικός έλεγχος και δε βρέθηκε τίποτα. Ακολούθως, και όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, ρωτήθηκε αν έχει κάποιο ιατρικό ζήτημα, αλλά εκείνος απάντησε αρνητικά. Ωστόσο, την Τετάρτη πήγε στο ιατρείο της δομής και ανέφερε πόνους στην καρδιά, ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση, καθώς και ότι δεν έχει πάρει τα φάρμακα του για περισσότερο από ενάμιση μήνα». Σύμφωνα με το Υπουργείο, «όταν γνωστοποιήθηκαν όλα τα παραπάνω, ο πρόσφυγας μεταφέρθηκε απευθείας στα επείγοντα περιστατικά του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, όπου όμως ήταν ήδη αρκετά αργά αφού λίγες ώρες αργότερα κατέληξε». 
 
Επίσης, στο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» γίνεται λόγος για τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας αιτούντων άσυλο, που συνέβησαν την ίδια μέρα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, ωστόσο στη σχετική ερώτηση του TPP προς το Υπουργείο, το τελευταίο απορρίπτει ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο ανέφερε στο TTP, ότι «το μόνο περιστατικό που τους έχει γνωστοποιηθεί είναι αυτό ενός μετανάστη, ο οποίος πάνω στον εκνευρισμό του επειδή αργούσε να εξεταστεί το αίτημα ασύλου του, χτύπησε το κεφάλι του στον τοίχο και απείλησε ότι θα κρεμαστεί».