Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό οι εκκρεμότητες και να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να υπάρξει συνέχεια των διαπραγματεύσεων στα ανοικτά ζητήματα.

«Υπάρχει κατανόηση πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Θα πρέπει η Ελλάδα να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες προκειμένου να γυρίσουν οι θεσμοί στην Αθήνα», ανέφερε σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ήταν απόλυτα ξεκάθαρος και τόνισε πως δεν υφίσταται θέμα μη συμμετοχής του, καθώς προσδίδει αξιοπιστία.

«Σχετικά με το ΔΝΤ, ήταν εδώ από την αρχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Έχει μεγάλη τεχνογνωσία και μας βοηθάει πολύ. Υπάρχουν και μέλη που το επιθυμούν. Δεν είναι διαπραγματεύσιμη η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ προθέτει αξιοπιστία στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δεν αλλάζει με τίποτα η άποψη μας για το ΔΝΤ. Είναι απαραίτητο. Υπάρχουν τα τελευταία εκκρεμή ζητήματα που είναι πάντα τα πιο κρίσιμα. Πάντα τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου είναι τα πιο δύσκολα. Το ΔΝΤ έχει συμβάλει στη σωστή προσαρμογή του προγράμματος.  Το ΔΝΤ ήταν σαφές. θέλουν μέτρα και δημοσιονομική πορεία που θα είναι εφικτή, θέλουν να βλέπουν σταθερότητα. Έχουμε θέσει ένα πακέτο μέτρων που τώρα εφαρμόζεται. Στο τέλος του προγράμματος θα δούμε τι ακριβώς θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ ήταν ανέκαθεν δίκαιο, έχοντας συμπαγή θέση».

Μοσκοβισί: Να υπάρξει καθολική συμφωνία

Απ' την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει πετύχει θαυμαστά αποτελέσματα ως προς τις υποδείξεις των δανειστών και εκτίμησε πως δεν βρισκόμαστε μακριά από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα που πρέπει να κλείσει η ελληνική πλευρά.

«Είχαμε μια καλή συζήτηση για την Ελλάδα. Βλέπουμε τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία και μένει ως προτεραιότητα μια καθολική συμφωνία σε 2-3 ζητήματα για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά. Πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να εξασφαλίζει όλες τις πλευρές. Πιστεύω πως κανείς δεν θα κάνει βήματα προς το παρελθόν. Έχουν πετύχει θαυμαστά αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν λίγα βήματα ακόμα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν γίνουν προσπάθειες. Δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη του στόχου».

Ο Ρέγκλινγκ εκτιμά πως το ΔΝΤ θα ζητήσει περισσότερα

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε ότι η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Δήλωσε ότι μέσω των βραχυπρόθεσμων μέτρων, «μειώνεται ο κίνδυνος των επιτοκίων και βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους, ενώ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060». Ωστόσο πρόσθεσε πως αυτά τα αποτελέσματα «πιθανότατα δεν θα αρκούν στο ΔΝΤ που θα αξιολογήσει τα γεγονότα».