Σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπός της ανέφερε ότι η ίδια είχε την ευθύνη για την αναβάθμιση εν όψει του χειμώνα 15 εκ των περίπου 40 κέντρων φιλοξενίας της ενδοχώρας και πρόσθεσε ότι τον γενικό συντονισμό είχε το αρμόδιο υπουργείο. Ακόμη, προανήγγειλε έλεγχο των ΜΚΟ που συνεργάζονται με τον διεθνή οργανισμό.

Απαντώντας στην κριτική περί αδυναμίας της να ανταποκριθεί στις κακές καιρικές συνθήκες, ο αναπληρωτής αντιπρόσωπός της για το επιχειρησιακό κομμάτι, Τζοβάνι Λέπρι είπε: «Στους χώρους που αναβαθμίσαμε έγινε μεγάλη προσπάθεια, αν και όχι έγκαιρη, καθώς ξεκίνησαν οι εργασίες αργά, παρόλο που εμείς ζητήσαμε να γίνουν νωρίτερα».

«Υπήρξε μια μακρά διαδικασία συζητήσεων για το ξεχειμώνιασμα», παρατήρησε και συμπλήρωσε ότι «αν η Ύπατη Αρμοστεία ήταν ελεύθερη να αποφασίσει μόνη της από το καλοκαίρι, δεν ξέρω αν θα τα είχαμε καταφέρει καλύτερα, πάντως θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».

Σχετικά με τον συντονισμό του σχεδίου, ο κ. Λέπρι ξεκαθάρισε ότι η Ύπατη Αρμοστεία είχε τον άτυπο συντονισμό τακτικών συναντήσεων με τους άλλους εταίρους του προγράμματος για την ανταλλαγή πληροφοριών, «αλλά οι αποφάσεις είναι στα χέρια των αρχών και ο συντονισμός ήταν του υπουργείου, σε συνεργασία με την ECHO που είναι ο χρηματοδότης».

Ποιος όμως φταίει για τις θαμμένες στο χιόνι σκηνές; Ο εκπρόσωπος απέδωσε ευθύνες στις ελληνικές αρχές, λέγοντας ότι «λόγω της ιδιαίτερης φύσης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά, την ευθύνη έχει η αρμόδια υπηρεσία».

Όπως είπε, «υπάρχουν έτοιμες μονάδες στέγασης που έχουν πληρωθεί από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν έχουν τοποθετηθεί, αν και θα έπρεπε». Πρόσθεσε δε ότι «περιμένουμε το πράσινο φως για να τοποθετηθούν στη Μόρια».

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει καταθέσει τρεις διαφορετικές προτάσεις, συνέχισε, εδώ και περίπου ένα μήνα, για τη Μόρια, για τις οποίες περιμένει επιβεβαίωση από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Βέβαια, διευκρίνισε ότι «σε επίπεδο επείγουσας ανταπόκρισης στείλαμε στη Μόρια τέσσερις μεγάλες θερμαινόμενες σκηνές που χωράνε 100 άτομα, αλλά αυτό είναι βραχυπρόθεσμη λύση».