Ανοιχτή για τα οχήματα είναι πλέον η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Σερρών, στο ύψος του Λευκώνα, την οποία είχαν κλείσει αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, από τις 12 το μεσημέρι.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, καθώς οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας σταμάτησαν τον αποκλεισμό που είχαν ξεκινήσει από νωρίς το απόγευμα. 

Με την συνέχιση του αποκλεισμού του ρεύματος προς Θεσσαλονίκη, οι αγρότες θέλουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και να αυξήσουν, όπως έχουν δηλώσει, την πίεση προς την κυβέρνηση. Σήμερα έφτασαν στο μπλόκο κυρίως αγροτικά μηχανήματα από Καρδίτσα και Φάρσαλα με τους αγρότες να δηλώνουν πως η ενίσχυση του μπλόκου θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Τους συναδέλφους τους από Γιαννιτσά, Αίγιο, Αλεξάνδρεια και Κιλκίς περιμένουν οι αγρότες του Δήμου Παιονίας, που έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους λίγο πριν το τελωνείο των Ευζώνων. Περίπου 80 τρακτέρ έχουν παραταχθεί σε σημείο κοντά στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

«Εμείς θέλουμε να πάμε στο τελωνείο των Ευζώνων, όχι για να το κλείσουμε και να δημιουργήσουμε προβλήματα, αλλά για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά», επεσήμανε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης.


Στο τελωνείο του Προμαχώνα, η αστυνομία σταμάτησε σε τρία σημεία – κάτω από τη γέφυρα του Στρυμόνα, στο Πετρίτσι, αλλά και στην Εγνατία οδό, στο ύψος των λουτρών – αγροτοκτηνοτρόφους του νομού Σερρών, οι οποίοι προσπαθούν με τα τρακτέρ τους να φτάσουν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Κλειστή παραμένει από τις 12 το μεσημέρι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Σερρών, έξω από το Λευκώνα, αφού στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου βρίσκονται για τέταρτη ημέρα αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν αργότερα γενική συνέλευση, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να χαράξουν νέα στρατηγική, που πρόκειται να εφαρμόσουν πιθανόν τη Δευτέρα, αφού και αύριο αναμένουν ενίσχυση του μπλόκου τους.


Τις προηγούμενες ημέρες, η βουλγαρική κυβέρνηση, όπως και ευρωβουλευτές της γειτονικής χώρας, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην οικονομία τους, από ενδεχόμενο αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες.


Κατά τη διάρκεια της κρίσης του περασμένου έτους, περισσότεροι από 6.000 οδηγοί φορτηγών αναγκάστηκαν να περάσουν εβδομάδες, εν αναμονή της άρσης του αποκλεισμού, χωρίς χρήματα, τρόφιμα και χωρίς την ύπαρξη των βασικών συνθηκών υγιεινής, στη μέση του χειμώνα, υπενθύμισαν οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές. Εξάλλου, εκπρόσωποι ενώσεων μεταφορέων της Σόφιας έχουν δηλώσει πως, σε περίπτωση που οι Έλληνες αγρότες μπλοκάρουν τις συνοριακές διαβάσεις, θα προβούν σε αντίποινα.

Σύμφωνα με βουλγαρικά ΜΜΕ, η υπουργός Εσωτερικών της γειοτονικής χώρας, Ρουμιάνα Μπατσβάροβα, με επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, προ δεκαημέρου, έκανε λόγο για συμφωνία στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, βάσει της οποίας οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα λάβουν προληπτικά μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η ένταση στα σύνορα.

 


ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ