Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση της, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η στάση της Τουρκίας «με διεκδικήσεις επί βραχονησίδων και κατ’ επέκταση στο Αιγαίο, ενισχύει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες μας». Η Μαρία Παναγιώτου, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, δήλωσε ότι «είναι καιρός ο πρόεδρος Αναστασιάδης να αντιληφθεί, ότι θα πρέπει στις διεκδικήσεις του να περιλαμβάνεται όχι μόνο η κατάργηση της συνθήκης εγγύησης, αλλά και η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, πριν την εφαρμογή της όποιας λύσης επικυρωθεί από το λαό», ενώ συμπλήρωσε πως η λύση θα μπορεί να αντέξει στο χρόνο και να εξασφαλίζει την ασφάλεια των Κυπρίων.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, χαρακτήρισε  απογοητευτική «τη σιωπή», της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τουρκικές προκλήσεις και στο Κυπριακό.

Αυτή η συμπεριφορά, επισημάνει, «ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα» απέναντι σε κράτη-μέλη της Ένωσης.

Ο Γ. Λιλλήκας καλεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη να σταθεί στο πλευρό της Αθήνας, υπερασπιζόμενη το διεθνές δίκαιο και όχι να αποστασιοποιείται, «κρατώντας ίσες αποστάσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Σε ανακοίνωση τους, οι Οικολόγοι- Συνεργασία Πολιτών, τονίζουν
Πως οι τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια αποδεικνύουν το επικίνδυνο της παραμονής στρατευμάτων και εγγυήσεων στη Κύπρο, ενώ προσθέτουν ότι η προκλητικότητα της Άγκυρας, με τη «βόλτα» του τουρκικού ναυτικού είναι καταδικαστέα και πρέπει να καταγγελθεί. «Η Τουρκία με την παράνομη κίνησή της δεν παραβίασε μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης».

Οι ίδιοι, καλούν τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αναδείξει διεθνώς ότι «αυτή η Τουρκία δεν μπορεί να απαιτεί να είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο».
Οι προκλητικές ενέργειες στα Ίμια δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ψευδαισθήσεων, υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη», ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, καταδικάζει και αυτό με τη σειρά του συμπεριφορά της Άγκυρας. «Η προκλητικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδος, αποδεικνύει ότι ο Ερντογάν δεν έχει κανένα ενδοιασμό να μετατρέψει την επιθετική του ρητορική σε επιθετική πολιτική», αναφέρει το ΔΗΚΟ και προσθέτει ότι η συμπεριφορά αυτή πρέπει να προβληματίσει και κάποιους στην Κύπρο.