Τσίπρας: Απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα το αίτημα για εκλογές


«Το να ζητάτε εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση, ή απερισκεψία είναι ή χρήσιμη ηλιθιότητα», ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «αναπαράγει αμάσητη την προπαγάνδα όσων πιέζουν τη χώρα με παράλογες απαιτήσεις». «Θέλετε εκλογές για να παραδώσετε το λαό και τη χώρα έρμαιο στα χεριά των πιο ακραίων εκ των δανειστών. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει «χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών», όπως είπε, ενώ τόνισε ότι «αυτά που ζητεί το ΔΝΤ, είναι πέρα από κάθε δημοκρατική και συνταγματική λογική και αξία». Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει επειδή το ΔΝΤ ζητεί επιπλέον μέτρα, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι ζητεί από την κυβέρνηση να δεχθεί αυτά τα μέτρα. «Αποφασίστε, είμαστε εμμονικοί Αριστεροί ή μειοδότες που τα έχουμε δώσει όλα;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, μέσα σε ενάμιση χρόνο, έστησε την οικονομία ξανά στα πόδια της.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τη Ν.Δ. να πάρει καθαρή θέση. «Διαφωνείτε ή συμφωνείτε με τα ακραία μέτρα που ζητά το ΔΝΤ;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε ότι η στάση της κυβέρνησης είναι καθαρή. «Δεν ψάχνουμε πρόθυμους να ψηφίσουν μέτρα», τόνισε κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να επιστρέψετε στην εξουσία, για να λεηλατήσετε ξανά τη χώρα». «Αρνείστε κ. Μητσοτάκη να πάρετε μια καθαρή θέση. Πάλι στρίβειν δια του αρραβώνος», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κήρυκα ανευθυνότητας».


Κυρ. Μητσοτάκης: Ο λαϊκισμός στις μέρες σας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο


Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι στις μέρες του «ο λαϊκισμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο», καθώς και ότι «προσπαθεί να βάλει ανάχωμα –με πρώτο το πελατειακό κράτος- στην κατάρρευσή του μέσω του πελατειακού κράτους που δημιουργεί και της δήθεν μάχης κατά της διαφθοράς».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι στην ημερήσια διάταξη». «Οι δολοφονίες χαρακτήρων από τα πληρωμένα σας τρολ είναι η μεγάλη σας εξειδίκευση. Πέφτετε σε παραλήρημα λασπολογίας. Επιχειρείτε δύο αναχώματα στην κατάρρευσή σας» είπε επίσης.

Ανέφερε πως έδωσε προσωπικό αγώνα για να ξεριζώσει πελατειακές λογικές και να εισάγει την έννοια της αξιολόγησης και αξιοκρατίας «που τόσο μισείτε», όπως είπε, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό. Τον κατηγόρησε ότι εφαρμόζει κομματικές διακρίσεις στο κράτος και η κυβέρνηση έχει διορίσει χιλιάδες δικούς της με μοναδικό κριτήριο την κομματική νομιμοφροσύνη. «Κι όλα αυτά που εκατοντάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα χάνουν τη δουλειά τους. Αναβιώσατε τις προσδοκίες για ένα μεγάλο δημόσιο» σχολίασε.
 

Φ. Γεννηματά: Ετοιμάζεσθε για συνθηκολόγηση ηττημένου


«Ετοιμάζεσθε για συνθηκολόγηση ηττημένου», απάντησε η Φώφη Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα στη δευτερολογία της ενώ σχολίασε την αναφορά του πρωθυπουργού ο οποίος την επέκρινε για την κριτική που άσκησε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Δεν αναφέρθηκα ονομαστικά στον υπουργό σας που καλύπτει κάθε απόπειρα ελέγχου για την καταστροφική περίοδο δημοσιονομικής εκτροπής 2004-2009 κι αν νομίζει ότι τον αφορά το επιβεβαιώνει. Την καλύπτει και ο κ. Μητσοτάκης»

«Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Η λύση βέβαια δεν βρίσκεται στην παράδοση στις ακραίες απαιτήσεις του Σόιμπλε και την παλινόρθωση της Δεξιάς», σημείωσε απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, η Φ. Γεννηματά

Ουσιαστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «άδειασε» την πρόταση που είχε γίνει νωρίτερα εκ μέρους του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου για νέα κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό, αλλά χωρίς να προηγηθούν εκλογές.

«Μας γυρίζετε σε ένα επικίνδυνο δίλημμα: Grexit ή μόνιμη λιτότητα. Εσείς κουβαλάτε νερό στο μύλο των πιο ακραίων κύκλων. Τώρα παίζετε και το παιχνίδι του Σόιμπλε κύριε Τσίπρα; Ξεκινήσατε ως δήθεν επαναστάτης και γίνατε υποτακτικός», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 

Κουτσούμπας: Αυτά που λέτε ο λαός τα ακούει βερεσέ


Tο παραμύθι ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει γιατί στο τέλος ο λαός έχει να κερδίσει, οι εκλογικοί σχεδιασμοί και το σενάριο για νέες κυβερνήσεις «στόχο έχουν να αμπαλάρουν το επόμενο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζονται», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή.

«Θα κάνετε ότι περνά από το χέρι σας για να ολοκληρώσετε την αξιολόγηση και όλα αυτά που λέτε ότι δεν θα ψηφίσετε ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα ο λαός τα ακούει βερεσέ», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε στην κυβέρνηση ότι «έχετε ευθύνη γιατί προσπαθείτε να περάσετε στο λαό κλίμα εφησυχασμού. Είναι άλλο η ψύχραιμη στάση και άλλο η μη σωστή ενημέρωση του λαού» και ότι «η ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα».
 

Σκουρλέτης: Τώρα είναι η ώρα της Δικαιοσύνης


Επίθεση σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι έχτισαν και εγκαθίδρυσαν τη διαπλοκή, ενώ τα κάλεσε να ξεκαθαρίσουν με ποιο τρόπο θα αποπληρώσουν τα δάνεια τους που φόρτωσαν στον ελληνικό λαό.
 
Ο Σκουρλέτης υπεραμύνθηκε του έργου της Εξεταστικής, επισημαίνοντας ότι έφερε στην επιφάνεια τις έντονες σχέσεις διαπλοκής που είχαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και το δικομματικό σύστημα που δημιούργησαν τα δύο κόμματα που όμως όπως είπε τώρα, «κατέρρευσε με πάταγο».
 
«Έπρεπε να γίνει η Εξεταστική για να εμβαθύνει και να φτάσει στην αλήθεια. Τώρα είναι η ώρα της Δικαιοσύνης. Μην βιάζεστε. Θα πάει το υλικό εκεί, και θα δούμε τα ερωτήματα που με ελαφρά τη καρδία τίθενται. Ποτέ άλλοτε από την Μεταπολίτευση και μετά, δεν είχαμε τέτοιες αποκαλύψεις για τη διαπλοκή, αλλά και για το από ποιους έγινε η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πορίσματος της Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, και πρόσθεσε:
 
«Στην Εξεταστική ανοίξανε στόματα, ακουστήκαν αλήθειες και θα ακουστούν και άλλες στην πορεία. Γι΄ αυτό ο κόσμος μας λέει, κρατάτε τουλάχιστον. Εσείς θέλετε να συγκαλύψετε μέσα από τις κραυγές και τα έωλα επιχειρήματα σας, αυτά που σας βαραίνουν και οδήγησαν, εν μέρει, στα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η χώρα. Δεν συμφωνώ ότι αυτά ήταν μόνο που οδήγησαν σε χρεοκοπία, αλλά είναι η μία πλευρά του προβλήματος».
 

Βορίδης: Υπάρχει πολιτικός που ζήτησε παρανόμως να λάβει δάνειο και είναι ο Τσίπρας


«Υπάρχει ένας πολιτικός που παρανόμως ζήτησε να λάβει δάνειο, και μάλιστα εγγράφως, και αυτός είναι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Η ηθική αυτουργία αποδεικνύεται από μόνη της. Ξεκούραστα πάει και έρχεται», υποστήριξε στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης μιλώντας για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

«Διαπλοκή χωρίς κατηγορούμενο έχουμε; Δεν έχουμε, αλλιώς δεν απεδείχθη ότι υπάρχει διαπλοκή», ισχυρίσθηκε ο Μ. Βορίδης και επισήμανε ότι «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ΜΜΕ είναι 317 εκατ. ευρώ από το 1,270 δισ. Άρα για το 75% του δανεισμού καλώς καμωμένα. Αλλά για σας κάθε μη εξυπηρετούμενο δάνειο είναι και παρανόμως καταβληθέν;».