Αντιδρώντας στους πρόσφατους θανάτους προσφύγων στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια, η Λία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρει σε ανακοίνωση της οργάνωσης, ότι «η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της σχετικά με τους πρόσφατους θανάτους τριών προσφύγων σε διάστημα μίας εβδομάδας στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια. Αν και τα αίτια των πρόσφατων αυτών θανάτων δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί και έχει δοθεί εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας, τα περιστατικά αυτά δεν θα πρέπει να εξεταστούν απομονωμένα, χωρίς δηλαδή να ληφθούν υπόψη οι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στα νησιά».
 
Η Λ. Γώγου σημειώνει, πως τον περασμένο Νοέμβριο, ακόμη δύο άνθρωποι, εκ των οποίων ένα πεντάχρονο παιδί, έχασαν τη ζωή τους και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη φιάλης αερίου η οποία χρησιμοποιούνταν για μαγείρεμα. «Αυτές οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης συνδέονται επίσης με την απόφαση της Ε.Ε. και των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν στην πράξη τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να παραμένουν παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά».
 
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί, για άλλη μια φορά, τις ελληνικές αρχές να θέσουν την ανθρώπινη ζωή ως απόλυτη προτεραιότητά τους και να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη μετεγκατάσταση τους σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως και για μία ταχεία έρευνα σχετικά με τα αίτια των πρόσφατων θανάτων.