του Glenn Greenwald για το The Intercept

Όπως το έθεσε ο Μίλερ, αυτή η αξιωματούχος ήταν «άμεσα εμπλεκόμενη στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα ανάκρισης» και είχε έναν «εκτενή ρόλο» στους βασανισμούς κρατουμένων. Ακόμα πιο προβληματικό ήταν το ότι «διηύθυνε μία μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδη» – μέρος του δικτύου των «μαύρων χώρων» της CIA – «όπου δύο κρατούμενοι υποβλήθηκαν σε εικονικό πνιγμό και άλλες σκληρές τεχνικές». Η αναφορά της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας για τους βασανισμούς επίσης κατέγραψε τον κεντρικό ρόλο που έπαιξε αυτή στον ιδιαίτερα βίαιο βασανισμό του κρατούμενου Αμπού Ζουμπαϊντάχ.

Εκτός όλων αυτών, η αξιωματούχος είχε βασικό ρόλο στην καταστροφή των βιντεοκασετών των ανακρίσεων που απεικόνιζαν τον βασανισμό κρατουμένων τόσο στον «μαύρο χώρο» που διηύθυνε όσο και σε άλλες τοποθεσίες της μυστικής υπηρεσίας. Η καταστροφή αυτών των ντοκουμέντων, που παραβίαζε πολλές δικαστικές εντολές όπως και τα αιτήματα της Επιτροπής 9/11 και τις συμβουλές δικηγόρων του Λευκού Οίκου, καταδικάστηκε ως «παρενόχληση» από τους επικεφαλής Επιτροπών Λι Χάμιλτον και Τόμας Κιν. Ένας ειδικός εισαγγελέας και το Ανώτατο Δικαστήριο ερεύνησαν αυτές τις πράξεις, αλλά τελικά επέλεξαν να μην ασκήσουν διώξεις.

Το όνομα της αξιωματούχου της CIA, την δραστηριότητας της οποίας περιέγραψε η Washington Post είναι Τζίνα Χάσπελ. Την Παρασκευή, όπως σημείωσε ο Τζέισον Λέοπλοντ του Buzzfeed, ο Διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι η Χάσπελ επιλέχθηκε από τον Τραμπ στη θέση της Aναπληρώτριας Διευθύντριας της CIA.

H κίνηση αυτή δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, αφού ο ίδιος ο Πομπέο έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτός στην ιδέα της επανασύστασης των τεχνικών βασανισμού της εποχής Μπους (στην πραγματικότητα, ο Διευθυντής της CIA επί Ομπάμα, αναγκάστηκε να αποχωρήσει στα τέλη του 2008 λόγω της υποστήριξής του σε κάποιες από αυτές τις τακτικές και επανήλθε το 2013). Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί ήταν τόσο αμφιλεγόμενη η απόφαση 14 Δημοκρατών – μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής Γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, η Ντάιαν Φάινσταϊν, Σέλντον Γουάιτχάους και Τιμ Κέιν – να ψηφίσουν υπέρ του Πομπέο.

Ήταν κοινό μυστικό ότι η Χάσπελ ήταν το πρόσωπο που αναφερόταν στο ρεπορτάζ της Post το 2013. Όπως ανέφερε ο Λέοπολντ αφού την ονομάτισα στο Twitter ως θέμα εκείνης της ιστορίας: «όλοι όσοι καλύπταμε το ρεπορτάζ της CIA ξέραμε. Ήταν μυστική πράκτορας και η υπηρεσία μας ζήτησε να μην τυπώσουμε το όνομά της.» Η Τζίνα Χάσπελ είναι τώρα έτοιμη να γίνει η δεύτερη πιο ισχυρή αξιωματούχος της CIA παρά – ή επειδή – έπαιξε βασικό, επιθετικό, συγκεκριμένο ρόλο σε μερικές από τις πιο γκροτέσκες και ντροπιαστικές κακοποιήσεις του Πολέμου ενάντια στην Τρομοκρατία.