της Jenna McLaughlin για το The Intercept

Οι ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσαν νέες ποινικές κυρώσεις εναντίον ατόμων και οργανώσεων που βοηθούν την ενίσχυση του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, καθώς και τις στρατιωτικές ένοπλες δυνάμεις της και το Σώμα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, ως απάντηση στη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που έγινε 140 μίλια ανατολικά της Τεχεράνης την Κυριακή.
Ο Τραμπ φάνηκε να θεωρεί την ενέργεια αυτή ως μια σημαντική αλλαγή πολιτικής. «Το Ιράν παίζει με τη φωτιά- δεν εκτιμούν πόσο “καλός” ήταν μαζί τους ο πρόεδρος Ομπάμα», έγραψε την Παρασκευή στο τουίτερ. «Όχι εγώ!».

Ωστόσο, τουλάχιστον ένα μέρος των εργασιών που σχετίζονται με τις κυρώσεις πιθανόν να άρχισε υπό τον Ομπάμα, ο οποίος ανέλαβε παρόμοια μέτρα κατά του Ιράν. «Σίγουρα, με βάση τα προηγούμενα, ο προσδιορισμός μπορεί να πάρει χρόνο», είπε ο Κέλσεϊ Ντάβενπορτ, ο διευθυντής  για την πολιτική της μη διάδοσης στην Ένωση Ελέγχου των Όπλων, σε μια συνέντευξη. «Αλλά αυτό είναι αναμενόμενο- σύμφωνο με ό,τι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει κάνει στο παρελθόν. Δεν είναι έκπληξη, δεδομένου του ότι το Ιράν συνέχισε να κάνει δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων».

Ενώ ο Ντάβενπορτ δεν μπορούσε να είναι σίγουρος ότι η εξέταση του θέματος είχε αρχίσει προτού αναλάβει τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Τραμπ, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λογικό. «Η κυβέρνηση Ομπάμα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων καταγγελιών» είπε.

Στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων, το υπουργείο Οικονομικών τοποθέτησε 13 άτομα και 12 εταιρείες στον κατάλογο των «ειδικώς ορισθέντων υπηκόων» – εννοώντας τους πολίτες των ΗΠΑ και των μόνιμων κατοίκων με τους οποίους δεν μπορεί να συναλλαχθεί.

Ο Έρικ Λόρμπερ, βασικός συνεργάτης στην Οργάνωση για την Οικονομική Ακεραιότητα με εμπειρία στην παροχή συμβουλών σε πελάτες σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων, συμφώνησε στο ότι η κυβέρνηση του Ομπάμα είχε πολύ πιθανόν «εντοπίσει τουλάχιστον» πιθανούς στόχους για μελλοντικές κυρώσεις. «Φαίνεται αρκετά απλό», είπε στο The Intercept κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

Το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιεί ορισμένες «ετικέτες» για να εξηγήσει γιατί άνθρωποι και οργανώσεις προστίθενται στη λίστα. Σε αυτήν την περίπτωση, το υπουργείο συνδέει αυτές τις νέες προσθήκες με την τρομοκρατία, το Σώμα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς και την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.
Το Σώμα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς δεν έχει οριστεί ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση από το υπουργείο Εξωτερικών- αν και νομοθέτες έχουν προσπαθήσει να το αλλάξουν αυτό αρκετές φορές, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή του Τέξας, Τεντ Κρουζ, στις αρχές Ιανουαρίου.

Οι κυρώσεις μάλιστα περιλαμβάνουν όχι μόνο ιρανούς ιδιώτες και επιχειρήσεις, αλλά και κινέζικες. «το έχουμε δει αυτό και στο παρελθόν», δήλωσε ο Λόρμπερ.
«Στην Κίνα, ορισμένες εταιρείες και ιδιώτες παρέχουν υπηρεσίες και εξοπλισμό για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν». Προσθέτοντάς τους στη λίστα, οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν την κινέζικη συμμετοχή στις κλιμακούμενες δοκιμές όπλων του Ιράν, είπε.

Ο Σον Σπίσερ, ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, δεν επιβεβαίωσε άμεσα τις κυρώσεις που είχαν αποδοθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου Ομπάμα, αλλά είπε ότι «είχαν ετοιμαστεί και εγκριθεί» και «ήταν στα σκαριά» εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή απόγευμα. Σημείωσε οι κυρώσεις ήταν μια άμεση απάντηση στη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν την περασμένη Κυριακή.

Επίσης, η ανακοίνωση ήρθε αφού ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τραμπ, στρατηγός Μάικλ Φλιν, είπε με θρασύτητα ότι το Ιράν «προειδοποιήθηκε», μια δήλωση που επανέλαβε στο τουίτερ ο πρόεδρος Τραμπ. «Οι μέρες που κάναμε τα στραβά μάτια στις εχθρικές και φιλοπόλεμες ενέργειες του Ιράν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την παγκόσμια κοινότητα έχουν περάσει», είπε ο Φλιν σε δήλωση.

Σύμφωνα με τον Ντάβενπορτ, το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών πιθανόν να πραγματοποιήσει δική του έρευνα σχετικά με το αν η δοκιμή πυραύλων παραβιάζει τα ψηφίσματα ασφάλειας του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο συνήλθε την Τρίτη για να συζητήσει την δοκιμή πυραύλων μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Τότε, το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών ακόμα εξέταζε το αν οι δοκιμές παραβίαζαν ή όχι τα ψηφίσματα ασφαλείας που ισχύουν σήμερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι δοκιμές σχετίζονταν με πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, που σχεδιάστηκε για να μπορεί να μεταφέρει πυρηνικά όπλα.
Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε στο The Intercept ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το επεισόδιο «παράβαση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. «Αυτή η εκτόξευση ήταν ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος.