του Δημήτρη Λαμπρόπουλου

Σχεδόν προφητικά τα λόγια και τα τραγούδια του, μόνο «Χρεωκοπημένα» δεν είναι. Αντιθέτως, αποκτούν το βαθύτερο νόημά τους, καθώς ο χρόνος τούς δίνει το δαχτυλίδι της επιβεβαίωσης. Είναι αυτό που λέμε «ήρθες στα λόγια μου». Μόνο που, στη δική του περίπτωση, μάλλον εμείς πήγαμε στα δικά του.

Όπως αναφέρει και στο TPP ο Λεωνίδας Κακούρης, που παίζει τον «έτσι» στην παράσταση, Νικόλα Άσιμο, « η παράσταση ξεκίνησε από την ανάγκη που νοιώσαμε διαβάζοντας αυτά τα κείμενα και τα τραγούδια, την σήμερον ημέρα πόσο επίκαιρα και πόσο στο τώρα είναι, από έναν άνθρωπο που τα είδε πολλά χρόνια πριν, όταν οι άλλοι ήταν ακόμα ‘αλλού νυχτωμένοι’ αυτό είναι που κάνει αυτούς τους ανθρώπους να είναι ξεχωριστοί».


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

«Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν τρομαχτική ενέργεια μέσα τους και είναι πολύ δύσκολο να διοχετευτεί, δεν το επιτρέπουν ούτε οι κοινωνικές συνθήκες ούτε η μόρφωση ούτε η παιδεία, ούτε οι προκαταλήψεις της κοινωνίας. Αυτός ο άνθρωπος, ο Νικόλας Άσιμος, πήγαινε τον δρόμο του μόνος του όπως αναφέρει και ο Γιώργος Αλλαμανής στο βιβλίο του ‘δίχως καβάτζα καμιά’, δεν ήταν κάτω από καμιά ομπρέλα, κανενός κινήματος, κανενός κόμματος, καμίας παρέας, καμίας πλατείας, ούτε καν με τον ίδιο του τον εαυτό και πάρα πολύ αυστηρός και πάρα πολύ δύσκολος και μια πάρα πολύ δύσκολη ζωή».

Τελειώνοντας αναφέρει πως «Αυτό που ένιωσα απόψε και όσες φορές έχουμε κάνει την παράσταση, τι μεγάλο χνάρι και αποτύπωμα έχει αφήσει σε όλη την ηλικιακή βεντάλια, από παιδιά 15 και 16 χρονων που τον ανακαλύπτουν τώρα, μέχρι 65αριδες που σήμερα θα ήταν στην ηλικία τους».


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Ξεπουληθήκαμε στο Γιουσουρούμ; Για ένα κουστούμ ! Θα είσαι με μπαταρία; Να εκτελείς εργασία! Θα το δείξει ο καιρός…

Ενώ ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου μας αναφέρει σχετικά με την παράσταση «είναι ένα αφιέρωμα που είναι η τρίτη χρονιά που το κάνουμε. Αυτή την χρονιά είναι πιο πολύ προσαρμοσμένο πάνω στο θεατρικό, τα οποία είναι μόνο λόγια του Άσιμου παρμένα μέσα από το βιβλίο του, «Αναζητώντας Κροκανθρώπους». 


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Όσο αφορά την παράσταση, 4 μουσικοί και ένας ηθοποιός σας καλούν να θυμηθείτε ή και να γνωρίσετε τον κόσμο αυτού του τόσο «ξεχωριστού» καλλιτέχνη μέσα από κείμενα του Νικόλα, (που περιέχονται στο βιβλίο του «Αναζητώντας Κροκανθρώπους»), επιλογή από τα πιο αγαπημένα του τραγούδια και προβολή οπτικοακουστικού υλικού.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Η παράσταση ανεβαίνει στο Σταυρό του Νότου Club και για 4 Πέμπτες ακομα, ο «Έτσι» θα αποκαλύπττεται σαν αντικατοπτρισμός στον καθρέφτη του Φαλιμέντου. Στο ρόλο του «Έτσι», ο Λεωνίδας Κακούρης. Μαζί του, οι μουσικοί Βαγγέλης Καζαντζής, Δημήτρης Χατζηδημητρίου, Διονύσης Μακρής και η Κατερίνα Μακαβού.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Νικόλαος Ασημόπουλος, ο αγαπημένος

Ο αντισυμβατικός Νικόλας Ασιμος (πραγματικό όνομα Νικόλαος Ασημόπουλος, 20 Αυγούστου 1949 – 17 Μαρτίου 1988), ήταν στιχουργός, τραγουδιστής και συνθέτης τραγουδιών, που ερμήνευσαν, εκτός από τον ίδιον, η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Σωτηρία Λεονάρδου.

Ο Νικόλας, που έζησε και έδρασε στα Εξάρχεια, αυτοκτόνησε σε ηλικία μόλις 39 χρονών, αφήνοντας παρακαταθήκη, πολλά ερωτηματικά, εξαιρετικά τραγούδια και θαυμαστές που τον θυμούνται ακόμη.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject