Το TPP έχει επανειλημμένα ζητήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε προσφυγικούς καταυλισμούς, χωρίς όμως να του επιτρέπεται, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, έχει υποστηρίξει ότι δίνεται πρόσβαση σε ΜΜΕ. Παρά την απαγόρευση όμως καταφέραμε να δημοσιεύσουμε υλικό μέσα από τον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, ντοκουμέντα που έχουν τραβηχτεί από πρόσφυγες που διαμένουν εκεί. Η επικοινωνία με το υπουργείο για να έχουμε κάποια απάντηση δεν κατέστη δυνατή. Στο πρώτο βίντεο που εξασφάλισε το TPP μέσα από τον καταυλισμό της Μόριας, φαίνεται η κατάσταση που επικρατεί στις σκηνές που διαμένουν οι πρόσφυγες.

https://www.youtube.com/embed/v64jHs-bfR4Το δεύτερο βίντεο καταγράφει απόπειρα αυτοκτονίας πρόσφυγα, που επιχειρεί να κρεμαστεί αλλά αποτρέπεται την τελευταία στιγμή.

https://www.youtube.com/embed/2etCrTSGYLIΟ Ζαχίντ είναι 30 χρονών, από το Πακιστάν και παραμένει στον καταυλισμό της Μόριας τους τελευταίους 7 μήνες. Όπως τονίζει σε ηχητικά ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή του το TPP, όλο αυτό το διάστημα δεν έχει περάσει από συνέντευξη για την παροχή ασύλου, με τους αρμοδίους να του λένε επανειλημμένα «να περιμένει». Παράλληλα αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Νοσηλεύτηκε ένα διάστημα σε νοσοκομείο, στη συνέχεια έμεινε σε ξενοδοχείο και ξανά πίσω στη Μόρια. «Κάθε μέρα περιμένω 1 με 2 ώρες για να εξεταστώ από γιατρό» τονίζει.

Προβλήματα σε φαγητό, τουαλέτες, θέρμανση, ρούχα

Άλλη μαρτυρία μέσα από τη Μόρια καταγγέλλει ότι ο καταυλισμός αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα σε στοιχειώδεις παροχές, όπως στο φαγητό, που είναι λίγο και «δεν τρώγεται» και στις τουαλέτες που δεν έχουν νερό. Θέρμανση δεν υπάρχει, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων για το αντίθετο, καθώς «οι σόμπες που μας έχουν δώσει δεν λειτουργούν», ενώ η μόνη μέριμνα για να προστατευτούν οι πρόσφυγες από το κρύο, είναι η παροχή μερικών ρούχων «που είναι πολύ μεγαλύτερα νούμερα, συνήθως XXL».

Οι μαρτυρίες προσφύγων μέσα από τον καταυλισμό της Μόριας έρχονται σε αντίθεση με τις υποσχέσεις και δηλώσεις φορέων, όπως του ίδιου του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ότι «η κατάσταση βελτιώνεται». Οι φωτογραφίες μέσα από τον καταυλισμό, που τραβήχτηκαν πριν από τρεις ημέρες, επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς:

https://www.thepressproject.gr/photos/j51486750775.jpg
https://www.thepressproject.gr/photos/j11486750778.jpg
https://www.thepressproject.gr/photos/j31486750777.jpgΜάλιστα, οι πρόσφυγες τονίζουν ότι «τους τελευταίους 7 μήνες που είμαστε εδώ, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί». Πολύς κόσμος επίσης φαίνεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, σχετικές εξετάσεις όμως δεν πραγματοποιούνται.

Η κατάσταση στο πλοίο

Από τα μέσα Γενάρη, στη Λέσβο βρίσκεται πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού με σκοπό να φιλοξενήσει κάποιους από τους πρόσφυγες της Μόριας, μέχρι να τοποθετηθούν καινούρια σπιτάκια στον καταυλισμό από τους αρμόδιους φορείς και οργανώσεις. Όπως φαίνεται όμως από το video που δημοσιεύει το TPP, το πρώτο από το εσωτερικό του πλοίου, η κατάσταση είναι κι εκεί προβληματική. Πρόσφυγες κοιμούνται σε sleeping bags στο πάτωμα, ανά δεκάδες και σε πολύ μικρό χώρο, ενώ οι διαμάχες μεταξύ τους δεν λείπουν. «Τουλάχιστον έχει ζέστη πάντως» αναφέρει μαρτυρία από το εσωτερικό του πλοίου.

https://www.youtube.com/embed/zw97YuI82vMΣτο πλοίο φιλοξενούνται περίπου 200 πρόσφυγες. Θέρμανση υπάρχει, ενώ κάποιοι από αυτούς μένουν και σε μικρά κρεβάτια. Το φαγητό είναι το ίδιο, λένε, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι τουαλέτες. Είναι μόλις δύο, έξω από το καράβι και δεν επαρκούν.

Όσο για το τι ζητάνε αυτοί οι άνθρωποι; Σε μια εποχή που η αδιαφορία αλλά και το μίσος, η επίκληση στον φόβο και οι εθνικιστικές κορώνες σκεπάζουν το δημόσιο διάλογο, το αίτημα, όπως το περιέγραψε ο Ζαχίντ είναι απλό. «Θέλω ζωή».

https://www.thepressproject.gr/photos/j61486750774.jpg
https://www.thepressproject.gr/photos/j71486750773.jpg

Για λόγους προστασίας των πηγών του ρεπορτάζ, τα ονόματα τους έχουν αλλαχθεί