Λάδια σε χαρτί 21Χ15εκ. του Γιώργου Μικάλεφ
Επιμέλεια: Δημήτρης Λαμπρόπουλος

Γεννημένος τα δύσκολα χρόνια του κραχ στο Οχάιο, ο Screamin' Jay Hawkins πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του με μια ομάδα Ινδιάνων, αφού η μητέρα του τον εγκατέλειψε σε ένα ορφανοτροφείο. Τις πρώτες νότες στο πιάνο τις έπαιξε στα τρία του χρόνια και το 1956 βλέπει το φως της κυκλοφορίας το θρυλικό «Ι Put Α Spell On You», το οποίο και απαγορεύτηκε, πουλώντας όμως παραπάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Αρχισε ταυτόχρονα τις εκκεντρικές εμφανίσεις του με κοστούμια από δέρμα ζέβρας, τη νεκροκεφαλή που αποκαλεί Χένρι και τον πασίγνωστο βόα του. Το τραγούδι αυτό διασκεύασαν στρατιές άλλων καλλιτεχνών, με πιο γνωστές αυτές της Nina Simone και των Creadence Clearwater Revival. Παράλληλα με την πλούσια δισκογραφική παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια έχει εμφανιστεί και στον κινηματογράφο, με πιο γνωστή ταινία το «Mystery Train» του Jim Jarmusch. 

Συνήθιζε να εμφανίζεται στη σκηνή με λεοπαρδαλέ γυαλιστερά κουστούμια. Στη μύτη είχε περασμένο ένα κόκκαλο και στο λαιμό κρεμόταν ένα δόντι. Ήταν τυλιγμένος με φίδια από καουτσούκ, κρατούσε ένα σκήπτρο που στην κορυφή είχε μια νεκροκεφαλή που «κάπνιζε» μαζί του. Η είσοδος του ήταν πάντα θεαματική.

Έβγαινε στη σκηνή μέσα από ένα φέρετρο και τη διέσχιζε θεατρικά. Έκανε γκριμάτσες, έμοιαζε σαν να λέει ξόρκια και θύμιζε μάγο αφρικανικής φυλής . Ήταν γνωστός ως Screamin’ Jay Hawkins επειδή φημιζόταν για τα θεατρικά ουρλιαχτά με τα οποία έντυνε τα τραγούδια του και παρέπεμπε σε ήχους οργασμού ή μάχης. Πάντως κατείχε άψογα και τα δύο πεδία καθώς ήταν πρωταθλητής στην πυγμαχία και πατέρας πάνω από 50 παιδιών.

Γύρω από την ξεχωριστή του προσωπικότητα, ο φανατικός οπαδός του Νίκος Τριανταφυλλίδης, δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «Ι put a spell on me», που γυρίστηκε λίγο πριν από το θάνατο του Hawkins. «Έχοντας τη διπλή ιδιότητα του σκηνοθέτη και του μουσικού παραγωγού τον κάλεσα για συναυλίες στην Ελλάδα, του συστήθηκα ως σκηνοθέτης και τού πρότεινα να κάνω μια ταινία γι' αυτόν, κάτι που παραδόξως δεν επιχείρησε ποτέ κανείς», είχε πει ο Νίκος Τριανταφυλλίδης.

Στο φιλμ, περιλαμβάνονται πλάνα από την τελευταία του συναυλία στην Αθήνα, δυο μήνες πριν το θάνατό του. Ο Τριανταφυλλίδης είχε πει, ότι στο φεστιβάλ του Βερολίνου του είχαν προτείνει ένα μεγάλο ποσό για να δώσει το υλικό του σε μεγάλη εταιρεία παραγωγής και να παραιτηθεί από το μονταζ. «Τους είπα να πανε να γαμ….και συνεχίσαμε τα γυρίσματα με τις κάρτες μας απλήρωτες».

Όσον αφορά την προσωπική του ζωή ο Hawkins έκανε 6 γάμους. Με την τελευταία σύζυγο του είχε 39 χρόνια διαφορά .Εντός γάμου έκανε μόνο 3 παιδιά με την πρώτη σύζυγό του. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι γνωρίζει την ύπαρξη τουλάχιστον 57 ακόμα.