Ο επικεφαλής σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εμπορίου, ο Πίτερ Ναβάρο, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Γερμανία εκμεταλλεύεται τη συναλλαγματική ισοτιμία για εμπορικούς λόγους. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ήταν από αυτούς που δήλωσαν ότι τα σχόλια ήταν άστοχα.

Το ευρώ κινείται ελεύθερα

«Αυτές οι επιθέσεις προφανώς δεν έχουν κανένα νόημα για μια σειρά από λόγους», δήλωσε, από πλευράς του, ο Μ.Σαπέν μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt. Σημείωσε ότι το ευρώ κινείται ελεύθερα και ότι η ΕΚΤ λαμβάνει τις αποφάσεις για τη νομισματική της πολιτική ανεξάρτητα από τις χώρες-μέλη. «Το ευρώ είναι το νόμισμα ολόκληρης της ευρωζώνης. Σε διεθνές επίπεδο, αυτό που έχει σημασία είναι το πλεόνασμα ολόκληρης της ευρωζώνης, όχι αυτό της Γερμανίας», συμπλήρωσε.


Ο Μ.Σαπέν δήλωσε ότι ελπίζει πως ο Τραμπ θα κατανοήσει γρήγορα πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις με την ΕΕ και τι σημαντικό πλεονέκτημα αποτελούν αυτές για την ευημερία των ΗΠΑ.

Προσπάθεια ενίσχυσης της ανάπτυξης στην ΕΕ

Υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη στην Ένωση και να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κάποιες χώρες, αλλά είναι επίσης σημαντικό για χώρες όπως η Γερμανία να αυξήσουν τις επενδύσεις. «Η Γερμανία θα μπορούσε να είναι περισσότερο φιλόδοξη σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Σαπέν στην εφημερίδα. Η Ευρώπη συνεχίζει να χρειάζεται να αποκαταστήσει τις επενδύσεις στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, κατέληξε.