του Δημήτρη Λαμπρόπουλου

Η ιστορία ξεκινά με τη γνωριμία του freelance φωτορεπόρτερ Greg Marinoch με τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ, οι οποίοι εργάζονται για την Star. Συνεχίζει με τη σταδιακή ενσωμάτωσή του ενώ παράλληλα εστιάζει στις περιπέτειες που πέρασαν καταγράφοντας καθημερινά τα γεγονότα την περίοδο του Απαρτχάιντ, τα συναισθήματά τους εν ώρα εργασίας, τις φιλοδοξίες και κυρίως τα ηθικά διλήμματα που τους προβλημάτιζαν.

Η ταινία του 2010,είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η βράβευση του Kevin Carter με βραβείο Πούλιτζερ για Αξιόλογη Φωτογραφία (Pulitzer Prize for Feature Photography) που απεικόνιζε ένα υποσιτισμένο κοριτσάκι λίγο πριν φτάσει στο σταθμό τροφοδοσίας του ΟΗΕ καθώς κι ένα όρνεο που περίμενε το θάνατό του, πρόκειται για την γνωστή φωτογραφία «το κοριτσάκι και το όρνιο».

Παρόλο που η συγκεκριμένη φωτογραφία έφερε ως αποτέλεσμα την αύξηση της βοήθειας στα πληγέντα χωριά του Σουδάν, ο Κέβιν κατηγορήθηκε από τον κόσμο που δεν το βοήθησε, γεγονός που του προκάλεσε κατάθλιψη και τελικά τον οδήγησε στην αυτοκτονία με μονοξείδιο του άνθρακα, σε ηλικία 33 ετών τον Ιούλιο του 1994.

Τμήμα του σημειώματος αυτοκτονίας που ανέφερε:

«Έχω κατάθλιψη… χωρίς τηλέφωνο.. λεφτά για νοίκι..λεφτά για υποστήριξη παιδιών..λεφτά για χρέη.. λεφτά!!!… Με στοιχειώνουν οι ζωντανές αναμνήσεις θανάτων και πτωμάτων και θυμού και πόνου .. αναμνήσεις παιδιών που λιμοκτονούν ή είναι τραυματισμένα, τρελών πολεμάρχων, δολοφόνων εκτελεστών.. Πάω να συναντήσω τον Ken, αν είμαι τόσο τυχερός».

Ο Ken Oosterbroek πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ειρηνευτικές δυνάμεις στο Thokoza Township, περίπου 25 χλμ ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ, στις 18 Απριλίου, εννιά ημέρες πριν από τις εκλογές στις 27 Απριλίου 1994, τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στη Νότια Αφρική, όπου επικράτησε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), ενώ πρόεδρος εξελέγη ο Νέλσον Μαντέλα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.

Ο Oosterbroek μαζί με τους υπόλοιπους φωτογράφους, κάλυπταν μια σύγκρουση μεταξύ της ειρηνευτικής δύναμης και του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC), όταν οι ειρηνευτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και πυροβόλησαν τον Oosterbroek και το συντροφικό μέλος του Bang-Bang Club Greg Marinovich.

Τρία χρόνια πριν πάρει το Pulitzer ο Carter, ο Greg Marinovich είχε κερδίσει και αυτός το Pulitzer σε φωτογραφία που έδειχνε τους υποστηρικτές του ANC, να σκοτώνουν βάναυσα έναν άνθρωπο, θεωρώντας τον ως κατάσκοπο των Ζουλού.

Μια φωτογραφία που ανάγκασε τον Marinovich, να φύγει από την Ν. Αφρικη, καθώς τον έψαχνε η αστυνομία για να τους πει που την έβγαλε και ποιοι ήταν αυτοί. Την συγκεκριμένη φωτογραφία την αγόρασε το Associated Press, καθώς η εφημερίδα της Ν. Αφρικής Star, που συνεργαζόταν, δεν μπορούσε να την δημοσιεύσει.

Ο Greg Marinovich και ο Joao Silva συνεχίζουν να φωτογραφίζουν, πρόσφατα όμως ο Joao Silva είχε ένα ατύχημα και έχασε και τα δυο του πόδια, καθώς πάτησε πάνω σε μια νάρκη στο Αφγανιστάν ενώ ο Marinovich έχει σταματήσει να κάνει πολεμικό ρεπορτάζ.