Όπως δήλωσε ο Α. Τσίπρας, η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ από τις πολιτικές λιτότητας τα τελευταία χρόνια και αυτό θα πρέπει να σταματήσει αφού πλέον «είναι εμφανές» πως η ελληνική οικονομία έχει ξεπεράσει την ύφεση και ανακάμπτει.

Έκανε λόγο για «μέτωπο λογικής» και τόνισε πως χρειάζονται μέτρα ανακούφισης. «Μπορεί να είναι καταστροφική η συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και ενός ευρώ. Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικό, για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο αλλά μέτρα ανακούφισης, είπε ο πρωθυπουργός. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό, ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο λογικής, μια συμμαχία των λογικών».


Μοσκοβισί: Σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ

Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί αναγνώρισε πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και υποστήριξε ότι «κανείς εκ των θεσμών δεν είναι υπέρ της λιτότητας». Παράλληλα, ανέφερε ότι οι επόμενες μέρες είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε στις τάξεις μας μία Ελλάδα με θέσεις εργασίας με ανάπτυξη στην καρδιά της ευρωζώνης. Οι επόμενες μέρες είναι φυσικά ζωτικής σημασίας αλλά νομίζω ότι δεν απέχουμε πολύ από μία λύση και οι παράμετροι μιας ισορροπημένης συμφωνίας υπάρχουν. Νομίζω ότι πρέπει όλοι μας να μεταλαμπαδεύσουμε θετικά μηνύματα. Αυτές οι προσπάθειες θα ολοκληρωθούν τώρα, θα αρχίσουν να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς και οι άνθρωποι θα δουν τα αποτελέσματα. Τα μέλη της Επιτροπής, όπως πάντα, θέλουμε να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία.

Ακόμη και αν οι αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές, από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ -και φυσικά θα πρέπει αυτό να επικυρωθεί και στο Eurogroup- θα πρέπει, εμείς, η Επιτροπή, θα κάνουμε το βέλτιστο δυνατόν για να φθάσουμε σε μια συμφωνία».