Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, το νέο πρόγραμμα της λοταρίας βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας. Συγκεκριμένα, επικαλούμενο ανώτερα στελέχη του υπουργείου, αναφέρει πως ακόμα και στα μέσα Μαρτίου, αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις και διευκρινιστικές εγκύκλιοι, ώστε από την άνοιξη και έπειτα να τεθεί σε εφαρμογή.
 

Το σχέδιο

 
Κατά τους σχεδιασμούς του ΥΠΟΙΚ, οι πολίτες που θα κάνουν κάποια συναλλαγή και κερδίσουν, θα έχουν τη δυνατότητα επιπλέον αγορών. Ακόμη, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις η λοταρία θα γίνεται ανά εβδομάδα ή μήνα, ενώ τα δώρα θα δίνονται ως δυνατότητα αγορών, με σκοπό την ενίσχυση της κατανάλωσης.
 
Το υπουργείο Οικονομικών θα μοιράζει κάθε χρόνο το ποσό των 12 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε φορά που ένας φορολογούμενος πραγματοποιεί μια πληρωμή με πλαστικό χρήμα θα εμφανίζεται στην απόδειξη που εκδίδει το POS μήνυμα για τα ποσό του κέρδους του φορολογούμενου.
 
Οι κλάδεις για τους οποίους αναμένεται να ισχύσει το μέτρο συνδέονται άμεσα με την κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της εστίασης, της τηλεφωνίας, της ενέργειας και της πώλησης αγαθών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κλάδοι αναμένεται να είναι:
 

  1. Εστίαση-μπαρ-καφέ
  2. Επισκευές
  3. Εκπαίδευση
  4. Ένδυση – υπόδηση
  5. Ενοικιάσεις
  6. Κομμωτήρια
  7. Γυμναστήρια
  8. Νομικές υπηρεσίες
  9. Ιατρικές υπηρεσίες
  10. Τηλεπικοινωνίες
  11. Ενέργεια
  12. Τυχερά παιχνίδια

 
Σημειώνεται πως, από το σχέδιο του υπουργείου απουσιάζουν τελικά τα ακίνητα και τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα, καθώς όπως αναφέρεται, συναντόνται πολλά τεχνικά και νομικά κωλύματα.
 
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η λοταρία θα κληρώνει ένα μεγάλο ποσό (50.000 ευρώ) κάθε χρόνο, μηνιαία μικρότερα ποσά (1.000 ευρώ) που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με τη χρήση της κάρτα του φορολογούμενου, καθώς και ημερήσια ποσά, ίσης ή διπλής αξίας της συναλλαγής του φορολογούμενου.
 
Τέλος, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η λοταρία θα βασίσει την εφαρμογή της αποκλειστικά στη χρήση δικτύων πληρωμής POS, με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να βρίσκονται σε επαφή με τις τράπεζες, με σκοπό να ρυθμιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται.
 
Η πρώτη πάντως απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί άμεσα θα αφορά, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, τους δώδεκα βασικούς κλάδους επιχειρήσεων που καλούνται έως και τις 30 Ιουνίου να εγκαταστήσουν τερματικά POS για πληρωμές με πλαστικό χρήμα. Όσον αφορά τα μικρά καταστήματα τροφίμων, τα ψιλικατζίδικα, και τα μπακάλικα, αναμένεται να ενταχθούν στο δεύτερο «κύμα» επιχειρήσεων που θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους