Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της 15ης Φεβρουαρίου ο τηλεοπτικός σταθμός STAR χρησιμοποίησε τα βίντεο (αφού πρώτα έκρυψε τα λογότυπα του TPP και χωρίς καμία αναφορά στην πηγή) για ένα ρεπορτάζ που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τους «ιπτάμενους αναρχικούς» του ΑΝΤ1.

Θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να γίνει μια ακτινογραφία του «ρεπορτάζ» του STAR γιατί νομίζω ότι η προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ έχει κολλήσει στις τεχνικές της περασμένης δεκαετίας και είναι διασκεδαστική.

Η Μάρα Ζαχαρέα παρουσίασε το θέμα ως εξής:

«Το παιχνίδι των 20 ερωτήσεων παίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος έχει επιδοθεί σε εκστρατεία για να αποκαταστήσει τη φήμη του με βίντεο που ανεβάζει στα social media απαντάει για όσα κατηγορήθηκε ενώ ήταν υπουργός οικονομικών»

Ο Βαρουφάκης «παίζει», ο Βαρουφάκης «έχει κατεστραμμένη φήμη», ο Βαρουφάκης ανεβάζει βίντεο στα social media. Α… και περνάει βινιέτα «ΑΥΤΟΘΑΥΜΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΒΙΝΤΕΟ – SELFIE!»

«Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που ο Γιάνης Βαρουφάκης ξάφνιασε τους συναδέλφους του με τις ενδυματολογικές του επιλογές, με την προχειρότητα που αντιμετώπιζε σημαντικές συναντήσεις, όπως εκείνη με τον Σόιμπλε ή την δημιουργική ασάφεια που προέκρινε στις διαπραγματεύσεις»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν ντύνεται καλά, πήγαινε απροετοίμαστος στα διαγωνίσματα του Σόιμπλε και μας φόρτωσε την δημιουργική ασάφεια (αυτή είναι η πρώτη πολιτική κριτική και αξιολογείται τελευταία από τον ρεπόρτερ).

«Σε μαύρο φόντο, με μαύρα ρούχα, μέσα από δίλεπτα βιντεάκια ο Γιάνης βαρουφάκης μας γυρίζει δύο χρόνια πίσω για να υπερασπιστεί την πολιτική, τις πράξεις και τις συμπεριφορές του»

Μα φοράει μαύρα ρούχα σε μαύρο φόντο και ανεβάζει δίλεπτα βιντεάκια (στο υποκοριστικό για να ακούγονται ποταπά, όχι σαν τις δημοσιογραφικές υπερπαραγωγές του STAR), σύμφωνα με τον ρεπορτερ, πάνω-κάτω απολογείται για τη συμπεριφορά του.

Ακολουθεί συρραφή της απάντησης που έδωσε στο TPP όπου αφαιρούνται τα πολιτικά επιχειρήματα και μένει μόνο το περίφημο «ουάου» και το ρεπορτάζ συνεχίζει: «Πέντε μήνες μετά από την θρυλική εκείνη συνάντηση οι τράπεζες έκλεισαν και ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι πολύ πριν τις απειλές των δανειστών είχε εκπονήσει σχέδιο εν γνώση του Αλέξη Τσίπρα για να μην κλείσουν αλλά τελικά δεν τα κατάφερε».

Το ρεπορτάζ κάνει τη σύνδεση Βαρουφάκης – Κλειστές τράπεζες (προσθέτουν μάλιστα οπτικό υλικό με ουρές στα ΑΤΜ για να ενισχύσει την εμπειρία) και μετά λέει το καταπληκτικό «είχε εκπονήσει σχέδιο, εν γνώση του Τσίπρα, αλλά δεν τα κατάφερε». Φαντάζομαι ότι οποιοσδήποτε και αν βρισκόταν στο υπουργείο θα έπρεπε να έχει ένα σχέδιο για να μη κλείσουν οι τράπεζες και φαντάζομαι επίσης ότι η οικονομική πολιτική ασκείται από την κυβέρνηση και όχι από μονάδες αλλά «τελικά δεν τα κατάφερε»…
Το «ρεπορτάζ» συνεχίζεται στο ίδιο περίπου μοτίβο και καταλήγει με τη φοβερή προτροπή:

«αν έχετε και άλλες ερωτήσεις για τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν έχετε παρά να του τις θέσετε καθώς ο ίδιος υπόσχεται άλλα 16 βίντεο με απαντήσεις»

Βγείτε στο μπαλκόνι και κάντε τες, γιατί πουθενά δεν γίνεται αναφορά στο Two Minutes του ThePressProject.

Μετά όμως το «ρεπορτάζ» εμπλουτίζεται με την παρουσία του δημοσιογράφου Πέτρου Μποτσαράκου ο οποίος καλείται να «πει όσα είπε αλλά κυρίως όσα δεν είπε ο Βαρουφάκης» και η αλήθεια είναι ότι ο Μποτσαράκος είναι εκφραστικός άνθρωπος:

«Μάρα είναι εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει με αυτό τον κύριο. Αντί να λογοδοτεί, ακόμα και στη δικαιοσύνη, για την καταστροφή που έφερε στη χώρα και την οικονομία με την ανόητη τακτική του ξαναβγαίνει στο προσκήνιο με την αλαζονεία που τον διακρίνει και μας βγάζει και γλώσσα… ΕΛΕΟΣ πια κύριε Βαρουφάκη!»

Εξωφρενικό, καταστροφή, ανόητη τακτική, αλαζονεία, βγάζει γλώσσα, έλεος…

«Με μασημένα λόγια προσπαθεί να αθωώσει τον εαυτό του και για τη ζημιά που προκάλεσε στη χώρα»

Γενικά ο «δημοσιογράφος» συνεχίζει ακριβώς σε αυτό το μοτίβο και με προφανή ένταση και αγανάκτηση κατηγορεί τον Βαρουφάκη για την καταστροφή και τα μνημόνια. Το πιο αστείο όμως είναι ότι η εκφραστικότητά του αυτή δεν είναι και τόσο αυθόρμητη. Ο «σχολιαστής» που καλείται να αναλύσει τις προθέσεις του Βαρουφάκη (σε ένα κακοπαιγμένο σενάριο ερωταπαντήσεων με την Μάρα Ζαχαρέα) δυσκολεύεται λίγο να κρύψει ότι διαβάζει έτοιμο κείμενο από το Auto Que, κάτι που γίνεται εμφανές όταν μετά από λίγο αρχίζουν και εμφανίζονται κάρτες με τα κυριότερα σημεία της «σκέψης του», σε πραγματικό χρόνο και μερικές φορές πριν ακόμα αναπτύξει τα επιχειρήματά του.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έπαιξε σίγουρα ρόλο στην περίοδο της διαπραγμάτευσης του 2015 και μπορεί να του ασκηθεί κριτική. Για αυτό και χαρήκαμε πολύ όταν αποδέχτηκε να απαντήσει στις δυσκολότερες κατηγορίες που του απευθύνονται. Αυτό όμως που γίνεται στο STAR δεν είναι ρεπορτάζ. Είναι ξεκάθαρη καμπάνια δολοφονίας χαρακτήρα με μασημένα επιχειρήματα και επιθέσεις χαρακτηρολογικού χαρακτήρα.

Ο Βαρουφάκης αντιμετωπίζεται με λύσσα από τα συστημικά ΜΜΕ την ίδια ώρα που στο εξωτερικό θεωρείται κορυφαίος οικονομολόγος και συνομιλητής. Ο Μποτσαράκος εκφράζεται απρεπώς και εκτός δημοσιογραφικής δεοντολογίας κρίνοντας ακόμα και την οικονομολογική του επάρκεια, κάτι που δεν έχουν κάνει ούτε οι νομπελίστες οικονομολόγοι.

Στα ρεπορτάζ των ελληνικών ΜΜΕ δεν γίνεται καμία αναζήτηση της αλήθειας. Δεν γίνεται καμία προσπάθεια να ασκηθεί ουσιαστική κριτική. Δεν γίνεται ρεπορτάζ. Εκτελούνται συμβόλαια και κάποια στιγμή πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος τα πληρώνει.

Υ.Γ. Για την εντελώς παράνομη χρήση των βίντεο του TPP και την παραποίηση των λογοτύπων το ThePressProject κατέθεσε ήδη εξώδικο και επιφυλάσσεται να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο.