Σύμφωνα με την κυπριακή κρατική τηλεόραση και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές, ο τουρκοκύπριος αποχώρησε από τις συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών, στην πρώτη τους επαφή μετά το θέμα που δημιούργησε η τουρκική πλευρά με πρόσχημα την νομοθετική τροπολογία που εισάγει αναφορά στα σχολεία για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.
 
Η τηλεόραση του ΡΙΚ μετέδωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο ο Ακιντζί αποχώρησε από τη σημερινή συνάντηση ή από την όλη διαδικασία των συνομιλιών.

«Βρόντηξε την πόρτα ο Αναστασιάδης»

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε πως «ο Μ. Αναστασιάδης βρόντηξε την πόρτα. Εμείς δεν αποχωρήσαμε από τη συνάντηση». Εξήγησε συγκεκριμένα, πως επανέλαβε τις θέσεις του, σχετικά με την απόφαση της Βουλής και τόνισε πως αυτό επιφέρει ζημιά. Ανέφερε πως δεν βρήκε τη στάση που περίμενε εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη τονίζοντας πως «δεν μας έδωσε το παραμικρό μήνυμα ότι θα διορθώσει την κατάσταση».

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επανέλαβε στον Ν. Αναστασιάδη ότι πρέπει να αλλάξει η απόφαση της Βουλής για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος. «Είπα ξεκάθαρα στον κ. Αναστασιάδη ότι ενώ εργαζόμαστε για ένα κοινό μέλλον, αυτή η απόφαση πρέπει να διορθωθεί», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Μ. Ακιντζί, «ο κ. Αναστασιάδης ανέγνωσε πεντασέλιδο έγγραφο, στο οποίο αναφερόταν σε εορτασμούς που γίνονται στα Κατεχόμενα για την τουρκική εισβολή και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους».

Πρόσθεσε ακόμη πως όταν έλαβε το λόγο ο κ. Άιντα και έκανε αναφορά για την ανησυχία της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε με «νεύρα πως δεν έχει κάτι να πει και αποχώρησε από την αίθουσα». Όπως αναφέρει ο Μ. Ακιντζί, η ατμόσφαιρα άλλαξε και αποχώρησε από την αίθουσα καθώς ο ίδιος δεν θεώρησε πως υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνάντηση.