Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας βρίσκεται η ελάφρυνση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθώς και των τιμών ενέργειας, και μεταφέρθηκε στον Επίτροπο Μοσκοβισί κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την Τετάρτη.
 
Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μείωση του χαμηλού ΦΠΑ κατά μία μονάδα, από το 13% στο 12%, και αφορά τις τιμές στα βασικά τρόφιμα. Νωπό κρέας, γάλα, αυγά και άλλα, εάν γίνει αποδεκτό το μέτρο, να παρουσιάσουν μείωση τιμής, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης πριν επτά χρόνια. Σημειώνεται πως το 55% των τροφίμων επιβαρύνεται με τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δραστική μείωση των τιμών για τα απαραίτητα αγαθά ενός νοικοκυριού.
 
Παράλληλα, όπως αναφέρεται, επιχειρείται ελάφρυνση και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, και τη διαμονή σε ξενοδοχεία, που εξίσου βρίσκονται στον ΦΠΑ του 13%. Σημειώνεται ωστόσο πως το μέτρο αναμένεται να λάβει εφαρμογή, μόνο εφόσον ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για τα πρωτογενή πλεονάσματα εκπληρωθεί.
 
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε μέσω της υπερκάλυψης των δημοσίων εσόδων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που σήμερα παράγει φορολογικά έσοδα 2,65 δισ. ευρώ σε σταθερή βάση ή τη μείωση των συντελεστών στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα που σήμερα ξεκινούν από το 22% (για εισοδήματα έως 20 χιλιάδες ευρώ) και φτάνουν στο 45% (για εισοδήματα πάνω από 40 χιλιάδες ευρώ).
 
Η συγκεκριμένη πρόταση λειτουργεί αντισταθμιστικά με το αφορολόγητο των 5.000 ή 6.000 ευρώ (από 8.636 ευρώ σήμερα) που ζητούν οι δανειστές. Έτσι ώστε να υπάρξει ανακούφιση από τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. Το θέμα αν οι ελληνικές προτάσεις θα βρουν απήχηση και δεν θα απορριφθούν από το μπλοκ των τεσσάρων θεσμών (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕSΜ).