Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει άνοιγμα προς ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατική Συμπαράταξη «για να διαμορφωθούν προγραμματικές συγκλίσεις», διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν… δεν ισχυρίζομαι ότι η συνεργασία μαζί τους μπορεί να υπάρξει άμεσα».

Σχετικά με τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «έγινε αναγκαστικά για συγκυριακούς και όχι για στρατηγικούς λόγους… Η αντίθεση (μνημόνιο -αντιμνημόνιο) πλέον ξεθωριάζει». Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης σημειώνει: «Ξαφνικά ακούμε για εξοπλισμούς δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Πού αποφασίστηκαν; Και μάλιστα σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας;».

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία της διαπραγμάτευσης ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «η συμφωνία πρέπει να κλείσει άμεσα εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να μπουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και με την κοινωνία όρθια».

Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμη και σε μονομερείς νομοθετικές πρωτοβουλίες «για κρίσιμα λαϊκά προβλήματα, όπως οι 100 δόσεις, η ανασύσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ανασυγκρότηση στο χώρο της υγείας και η μεταρρύθμιση στην παιδεία, που πρέπει να τεθεί εκτός μνημονίου».