Ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε εσφαλμένη, τόσο χρονικά όσο και από πλευράς στόχου, την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν δικαιολογούνται οι υπερβολικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν για μια απλή αναφορά της επετείου στα σχολεία.
 
Κληθείς να σχολιάσει την αξίωση Ακιντζί να επανασυζητηθεί στη Βουλή το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος, προκειμένου να επανέλθει στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Βουλή είναι ανεξάρτητο Σώμα της Δημοκρατίας και δεν δέχεται εντολές ή υπαγορεύσεις από οποιονδήποτε.
 
Τόνισε ότι πρέπει «να εγκαταλειφθούν οποιεσδήποτε αιτιάσεις και με παρρησία να δηλώσουμε εάν είμαστε έτοιμοι επιτέλους να διαπραγματευτούμε με σοβαρότητα, για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της κάθε πλευράς».
 
Ερωτηθείς για την κριτική που του ασκείται από το ΑΚΕΛ, για το χειρισμό του θέματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι σέβεται και εκτιμά τη σημαντική βοήθεια που παρέχει το ΑΚΕΛ για την επίτευξη λύσης αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες.
 
Υπέδειξε, ωστόσο, ότι η εξίσωση των δύο πλευρών δεν βοηθά στην απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει, τη στιγμή που είναι καλά γνωστό ότι αυτό που επιδιώκεται από πλευράς Τουρκίας, είναι να αποφύγει να εκτεθεί ή να παραθέσει τις θέσεις της στα ουσιώδη θέματα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.