του Μηνά Κωνσταντίνου

Λένε πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανακαλύψει νέους ωκεανούς αν δεν έχει το θάρρος να απομακρυνθεί από την ακτή.
 
Το λέει η ζωή και οι άθλοι του Ηρακλή. Το επιβεβαιώνουν και όσοι το πίστεψαν και σαλπάρανε για νέους ωκεανούς, για νέες θάλασσες. Όσοι απομακρύνθηκαν αρκετά από την ακτή για να μπορέσουν να μετρήσουν το ακριβές ανάστημά τους και να το φέρουν απέναντι στους ίδιους τους φόβους τους.
 
«Άθλος» δεν είναι ποτέ το μεγάλο κατόρθωμα που μπορεί κάποιος να ολοκληρώσει όταν όλοι κοιτάζουν, ή ακόμα περισσότερα, υπό το θορυβώδες χειροκρότημά τους. Ούτε μπορεί να είναι απλώς η νίκη που κανείς καταγράφει έναντι άλλων, με τυμπανοκρουσίες και δάφνες, με αποκλειστικό σκοπό να γίνει αποδεκτός από τους άλλους.
 
Άθλος είναι ο θησαυρός που κρύβεται πίσω από τις προσωπικές μας κατακτήσεις. Πίσω από το θάρρος που βρίσκουμε να προχωρήσουμε όταν γύρω υπάρχει σκοτάδι. Η αρετή να μην ξεχαστούμε όταν όλα πλημμυρίζουν με εκτυφλωτικό φως.  Η υπομονή και η επιμονή να φτάσουμε μέχρι το τέλος όταν ο χρόνος και οι δυνάμεις μοιάζουν να λιγοστεύουν.
 
Ο Ηρακλής ο Γενναίος του Αποστόλη Ψαρρού, είναι ο Ηρακλής που μπορεί και θέλει να δείξει, σε μικρούς και μεγάλους, πως τους δράκους μπορούμε να τους νικήσουμε αρκεί να το πιστέψουμε. Πάντα με ευγενική ψυχή και ανοιχτή καρδιά.
 
Τα τρία παιδιά της παράστασης, ο Ιορδάνης Κασάπογλου, η Ειρήνη Κυριάκου και η Ελισάβετ Μπούρα, μοιράζουν με χαρά και ζωντάνια στα παιδιά όλων των ηλικιών τον μύθο του Ηρακλή, και όλα εκείνα τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα, για να χτίσει τον δικό του, προσωπικό μύθο.
 
Η τελευταία παράσταση στο θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια) ανεβαίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Θα ακολουθήσουν και άλλες. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της παράστασης στο facebook.
 
Μια παράσταση, ωστόσο, που θα μπορούσε να ανέβει σε κάθε σχολικό αμφιθέτρο, αφού μπορεί επίσης να διδάξει πως με βασικά εργαλεία τη διάθεση και τη φαντασία, το θέατρο και η μαγεία του μπορεί να ζωντανέψει παντού.
 
Ο Ηρακλής ο Γενναίος έχει κάτι να μας πει για κάθε άθλο. Και θα ήταν ευτύχημα εάν τον ακούγαμε.

https://youtube.com/watch?v=wRYMUbYb5Iw%3Fautoplay%3D1