Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το Δημοτικό Συμβούλιο πριν από λίγες μέρες αποφάσισε την παραπομπή στις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω διερεύνηση, της έκθεσης ευρημάτων ορκωτού ελεγκτή-λογιστή που συντάχθηκε για το θέμα αυτό. Αντικείμενο της έκθεσης ήταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, «ο έλεγχος των διαδικασιών που ακολουθούνταν κατά την προ αναφερόμενη χρονική περίοδο για τη δωρεά χρημάτων, έργων, μελετών, υλικών και παγίων από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, προς το Δήμο Αριστοτέλη».

«Ιδιαίτερη σημασία έχει η διάκριση μεταξύ νόμιμων και πραγματικών συναλλαγών (χρηματικές δωρεές, δωρεές παγίων – αυτοκινήτων) και μη νόμιμων – μη πραγματικών συναλλαγών (δωρεές σε έργα, μελέτες και προμήθειες). Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου εγγράφως βεβαίωσαν, ότι δεν διέθεταν κανένα στοιχείο εκτέλεσης και πληρωμής για τα τεχνικά έργα, τις μελέτες και τις προμήθειες που εκτελούσε η μεταλλευτική εταιρεία, ενώ οι συναλλαγές αυτές δεν τηρούσαν καμία από τις θεσμοθετημένες -και απαραίτητες για τη δημόσια ασφάλεια και δικονομική διαφάνεια- διαδικασίες (εγγραφή στον προγραμματισμό και προϋπολογισμό του δήμου, διενέργεια διαγωνισμών, έγκριση μελετών, επίβλεψη και έλεγχος της εφαρμογής των κανόνων της τέχνης και της τεχνικής)» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα η δημοτική αρχή του Δήμου Αριστοτέλη δηλώνει δικαιωμένη από αυτή τη διαδικασία, γνωστοποιεί ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της διέκοψε την συγκεκριμένη πρακτική και κάθε “τριγωνική” συναλλαγή με τη μεταλλευτική εταιρεία και τονίζει: «οι μομφές του κ. Πάχτα και της παράταξής του περί αναγκαιότητας συνέχισης των πρακτικών αυτών, καθώς και οι τακτικές λαϊκισμού, απειλών και λασπολογίας που φαίνεται να επιλέγουν, το μόνο που κάνουν είναι να εκθέτουν ακόμη περισσότερο τους ίδιους και τη μεταλλευτική εταιρεία ενώπιον της τοπικής κοινωνίας».