Όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει έμφαση σε βαθιές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό. «Υπάρχει συμφωνία για βαθιές μεταρρυθμίσεις και σε συντάξεις και σε φορολογικό. Μέρος της συμφωνίας είναι και η αγορά εργασίας και οι συλλογικές συμβάσεις. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει συμφωνία για περαιτέρω μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Συγκεκριμένες προτάσεις με «άξονα» τις μεταρρυθμίσεις

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε «μέτρα ανακούφισης» πέρα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητούν επίμονα οι δανειστές, δήλωσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα  συζητηθούν από τους θεσμούς και επανέλαβε ότι τα πάντα εξαρτώνται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Εγώ είπα πως πρέπει να δώσουμε έμφαση στο μείγμα πολιτικών και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αν αυτές φέρουν συγκεκριμένους στόχους, ίσως με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρχει περιθώριο για μέτρα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Αν ο δρόμος είναι βιώσιμος, μπορεί να υπάρξουν μέτρα που θα ωθήσουν την ανάπτυξη. Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει μέτρα και να μας φέρει συγκεκριμένες προτάσεις».

«Συμφωνεί με τις μεταρρυθμίσεις το ΔΝΤ»

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τόνισε πως το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει πως επιθυμεί να εφαρμόσει η Ελλάδα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε το ελληνικό πρόγραμμα να καταστεί βιώσιμο.

«Είμαι ΥΠΟΙΚ και δεν μπορώ να υποσχεθώ το τέλος της λιτότητας. Μπορώ να πω πως έγινε πολλή δουλειά στην Ελλάδα. Χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις για να είναι βιώσιμος ο προϋπολογισμός. Με βάση αυτό θα πρέπει να περάσουμε από την λιτότητα σε διαρθρωτικές αλλαγές και σε αυτό συμφωνεί και το ΔΝΤ. Υπάρχει συμφωνία για πακέτο μεταρρυθμίσεις όπως ζήτησαν.

Δεν μπορώ να δώσω ακόμα αριθμούς. Τα νούμερα θα είναι οριστικά μετά την αξιολόγηση. Το ΔΝΤ συμφωνεί προς αυτή την κατεύθυνση. Θα υπάρξει νέος δημοσιονομικός χώρος που θα μας δώσει ελευθερίες κίνησης. Το ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρο. Θέλει συγκεκριμένη πορεία με βαθιές μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα του χρέους. Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ΔΝΤ θα τοποθετηθεί σχετικά με την Ελλάδα. Θα γίνει ανάλυση της βιωσιμότητας του και στη συνέχεια θα δούμε».

Μοσκοβισί: Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει

Ο Πιερ Μοσκοβισί εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και την «εντυπωσιακή» δημοσιονομική προσαρμογή που υπήρξε στη χώρα εντός του 2016, αλλά ξεκαθάρισε πως ακόμα χρειάζεται δουλειά για να τερματιστεί ο κύκλος λιτότητας. Στάθηκε και αυτός στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Θέλουμε να διατηρηθεί η Ελλάδα σε καλό δημοσιονομικό μονοπάτι. Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας και αρκετά πράγματα να γίνουν. Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν οι βαθιές μεταρρυθμίσεις που επιθυμούν οι δανειστές. Υπάρχουν ακόμα πολλές μέρες εντατικής δουλειάς ανάμεσα σε Αθήνα και θεσμούς. Υπάρχουν αποτελέσματα. Η Κομισιόν ήθελε πάντα μια λύση για τον ελληνικό λαό ώστε να υπάρχει φως στο τούνελ της λιτότητας.

Όταν βλέπω τα αποτελέσματα στην Ελλάδα και τις προοπτικές ανάπτυξης που ενδυναμώνονται από το πρόγραμμα, είμαι αισιόδοξος για το τέλος της λιτότητας. Πρέπει να βρούμε ένα πακέτο υπέρ ανάπτυξης βασισμένο βέβαια στις μεταρρυθμίσεις. Να υπάρξει επιστροφή επενδύσεων. Η Ευρωζώνη χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις χώρες».