Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε για την Ελλάδα πως υπάρχουν συμφωνίες «διαφορετικής φύσης» και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δεν θα μπορέσουν να εκταμιευθούν άλλες δόσεις στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά  «εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, αυτό δεν θα συνάδει με αυτό που οι κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει με τα κοινοβούλιά τους». Υποστήριξε πως η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές στα μέσα του 2018 και εκτίμησε ότι «αν οι επόμενοι 18 μήνες αξιοποιηθούν καλά, είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα που θα χρειαστεί η Ελλάδα να εφαρμόσει».

Σε «γραμμή Σόιμπλε»

Η τοποθέτηση αυτή του Ρέγκλινγκ έρχεται μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί σκληρής δουλειάς που πρέπει να γίνει από την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος μνημονίου. «Όλα τα προγράμματα προβλέπουν ότι για να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές οι χώρες πρέπει να αξιοποιήσουν τον χρόνο ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές μέσω των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μπει -και η Ελλάδα- σε ένα βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης».

Παράλληλα, ο Σόιμπλε επανέλαβε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι αυτονόητη και ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για την Ελλάδα. «Το δύσκολο θέμα τους περασμένους μήνες ήταν ότι το ΔΝΤ επέμενε τα μέτρα να πρέπει να ψηφιστούν άμεσα από το Κοινοβούλιο. Τώρα συμφωνήσαμε τα μέτρα τα οποία θα ψηφισθούν να μην ισχύσουν αμέσως, αλλά να εξαρτηθεί η ισχύς τους από την πραγματική εξέλιξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Και αυτό είναι το σωστό.

Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος. Η δουλειά θα συνεχιστεί και θα είναι δύσκολη, αλλά δείξαμε στην ελληνική κυβέρνηση έναν δρόμο -και εδώ θέλω να υπογραμμίσω ότι ο επικεφαλής του Eurogρoup, o κ. Ντάισελμπλουμ, συνέβαλε πολύ ώστε να είναι δυνατό να γίνουν όλα αυτά κατανοητά στην κοινή γνώμη στην Ελλάδα και ιδίως στο ελληνικό Κοινοβούλιο για να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις, αλλά να κατανοήσουν όλοι οι αρμόδιοι τι είναι σημαντικό ώστε να μπει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης».