«Τι σημαίνει να ξεκινήσεις μία διαδρομή προς την Ευρώπη; Ειδικά εάν αυτό συνεπάγεται να διασχίσεις θάλασσες, βουνά, παράξενες και άγνωστες πόλεις και αφιλόξενα τοπία; 

Ενώ τα μονοπάτια που οι πρόσφυγες πήραν για να έρθουν στην Ευρώπη έχουν τύχει της υπερβολικής προσοχής των μέσων ενημέρωσης, λείπουν οι λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, της 'Διαδρομής', παρ' ότι είναι ζωτικής σημασίας. Χαρές και αγώνες αναδύονται μέσα από τις αδιάψευστες λεπτομέρειες της ζωής: το μοίρασμα του ψωμιού μέσα σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, οι σωροί των σωσιβίων, τα καταστήματα νυφικών μέσα στα στρατόπεδα, τα ανήσυχα βράδια στο σκάφος, οι ασφυκτικές σκηνές και τα ύπουλα νερά.

Η διαδρομή των ανθρώπων που απεικονίζονται στις εικόνες, αναμιγνύεται με τις πεταμένες, στο δρόμο, φωτογραφίες που ενεργούν σαν 'μηνύματα' προς χάριν της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Το τέλος του ταξιδιού αυτού δεν είναι ορατό» σημειώνουν οι 11 φωτορεπόρτερ-συνοδοιπόροι των προσφύγων».

Μέσα από 235 φωτογραφίες μάς παρουσιάζουν τη διαδρομή των προσφυγών μέσα από τους φακούς τους, από τα νησιά του Αιγαίου, την Ειδομένη, τον Ελαιώνα, τον Πειραιά μέχρι την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία, ή αλλιώς τη λεγόμενη «Βαλκανική Οδό» (Balkan Route).


Menelaos Myrillas

Μερικές από τις φωτογραφίες τραβήχτηκαν στα σημεία εκκίνησης του οδοιπορικού, τις χώρες δηλαδή των προσφύγων, όπως το Ιράκ, τη Συρία και την υποσαχάρια Αφρική.


Anna Pantelia

Η έκδοση αποτελεί συνέχεια της ομότιτλης έκθεσης φωτογραφίας που διοργάνωσε τον περασμένο Μάιο η Υπηρεσία Ασύλου στην Αθήνα και η οποία αναμένεται να ταξιδέψει τους επόμενους μήνες στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Κέμπριτζ καθώς και σε πολλές ελληνικές πόλεις.


Yannis Kolesidis

Φωτογραφίες τους παρουσιάζουν οι Milos Bicanski, Ανδρέας Μπονέτι, Λουίζα Γκουλιαμάκη, Γιάννης Λιάκος, Δημήτρης Μπούρας, Μενέλαος Μυρίλλας, Νίκος Παλαιολόγος, Αννα Παντελιά, Φώτης Πλέγας, Ορέστης Σεφέρογλου και Γιάννης Κολεσίδης.

Τα έσοδα από την πώληση του φωτογραφικού βιβλίου θα διατεθούν για την ενίσχυση των δράσεων της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα.


 Nikos Paleologos

Το λεύκωμα κυκλοφορεί στα αγγλικά και μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα της έκθεσης.

Στην παρουσίαση του βιβλίου που θα λάβει χώρα σήμερα, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 19.00, θα μιλήσουν η Λώρα Παππά, ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης και ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος από την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος». 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ


Milos Bicanski